Підручник з Біології. 8 клас. Соболь - Нова програма

Мета науки про харчування - визначення видів

і кількості їжі, що забезпечують здоров'я та благополуччя.

В. Ф. Ганонг

Узагальнення теми 1. ОБМІН РЕЧОВИН ТА ПЕРЕТВОРЕННЯ ЕНЕРГІЇ В ОРГАНІЗМІ ЛЮДИНИ

ОБМІН РЕЧОВИН ТА ПЕРЕТВОРЕННЯ ЕНЕРГІЇ - сукупність фізичних та хімічних перетворень речовин та енергії в організмі з моменту надходження їх з навколишнього середовища до моменту виведення продуктів розпаду й тепла.

ЕТАПИ ОБМІНУ РЕЧОВИН ТА ПЕРЕТВОРЕННЯ ЕНЕРГІЇ

Значення обміну речовин та перетворення енергії в організмі людини:

1) забезпечення потреб організму в енергії (енергетична функція);

2) забезпечення харчових потреб організмів у речовинах (харчова функція);

3) підтримання оптимальних умов для життєдіяльності клітин (гомеостатична функція).

Чинники, що впливають на інтенсивність обміну речовин в організмі людини:

1) добові та сезонні зміни в природі;

2) фізичне та розумове навантаження;

3) споживання їжі;

4) температура навколишнього середовища.

ХАРЧУВАННЯ - сукупність фізичних та хімічних процесів, що забезпечують надходження їжі в організм людини.

Склад харчових продуктів

Функції харчування

Основні правила раціонального харчування

Поживні речовини: білки, жири, вуглеводи Додаткові речовини: вода, мінеральні солі, пектинові сполуки, вітаміни

1. Енергетична

2. Харчова

3. Регуляторна

4. Інформативна

5. Захисна

1. Збалансованість їжі

2. Повноцінність харчування

3. Індивідуальність потреб

4. Правильний режим харчування

5. Екологічна безпека їжі

Функціональне значення для організму поживних і додаткових речовин

Речовини

Функції в організмі

Вода

Універсальний розчинник, терморегулятор, хімічний реагент та ін.

Мінеральні солі

Входять до складу кісток, регулюють процеси, забезпечують транспорт речовин, проведення збудження тощо

Білки

Будівельна (входять до складу органів), каталітична (є ферментами), регуляторна (наприклад, деякі гормони), рухова (скоротливі білки м'язів), транспортна (гемоглобін), захисна (антитіла), енергетична (1 г = 17,6 кДж)

Вуглеводи

Енергетична (1 г = 17,6 кДж), запасаюча (напр., глікоген ), захисна та ін.

Жири

Енергетична (1 г = 38,9 кДж), будівельна (входять до складу мембран), водоутворювальна (з 1 г жирів - 1,1 г води), запаслива та ін.

Отже, обмін речовин та перетворення енергії є основною властивістю організму людини.

Самоконтроль знань

Тест-застосування 2. ОБМІН РЕЧОВИН ТА ПЕРЕТВОРЕННЯ ЕНЕРГІЇ В ОРГАНІЗМІ ЛЮДИНИ

1. Укажіть назву функції обміну речовин та енергії, суть якої - забезпечення сталості внутрішніх умов для життєдіяльності організму людини:

Ї пластична

Й енергетична

К гомеостатична

Л інформативна

2. Укажіть прізвище науковця, який є співавтором закону збереження маси та енергії, що має місце в обміні речовин та енергії в організмі людини:

О Дальтон Ф.

П Дарвін Ч.

Р Павлов І.

С Ломоносов М.

3. У біосистемі енергія одного виду може перетворюватися в енергію іншого виду. Укажіть природу енергії нервових імпульсів в організмі людини?

Д механічна

Е електрична

Є теплова

Ж хімічна

4. Антуан де Сент-Екзюпері (1900-1944) так писав про цю сполуку: «У тебе немає ні смаку, ні кольору, ані запаху, тебе неможливо описати, тобою насолоджуються, не знаючи, що ти таке». Назвіть сполуку.

Л глюкоза

М клейковина

Н вода

О олія

5. «Старий також пив щодня по кухлю натурального жиру з акулячої печінки.., який добре допомагав проти застуди та грипу й був корисним для очей» (Е. Гемінгвей. Старий і море). Про який вітамін йдеться?

Н вітамін D

О вітамін А

П вітамін С

Р вітамін В1

6. Автор цих рядків - перський поет, математик, філософ, астроном. Назвіть його ім'я.

Щоб мудро прожити життя, потрібно знати немало -

Два важливі правила пам'ятать пристало:

Ти краще голодуй, ніж що попало їсти,

І краще будь один, ніж разом з ким попало.

А Парацельс

Б Омар Хайям

В Гален

Г Арістотель

7. «Потрібно їсти, щоб жити, а не жити, щоб їсти», - навчав відомий грецький мудрець. Назвіть його ім'я.

І Сократ

Ї Арістотель

Й Гіппократ

К Архімед

8. Останнім часом продаж продукції фаст-фудів (хот-доги, корн-доги, чіпси, гамбургери, шаурма, буріто тощо) став скорочуватися через негативний вплив на організм людини. А що означає фаст-фуд у перекладі з англійської?

Л смачна їжа

М легка їжа

Н калорійна їжа

О швидка їжа

9. Укажіть назви поживних речовин, що є основними «постачальниками» енергії для людини:

С білки, нуклеїнові кислоти

У вуглеводи, вода

Т жири, вуглеводи

Ф клітковина, мікроелементи

10. Назвіть прості поживні речовини організму людини:

Ж пектини

З білки

И глюкоза

І вітаміни

11. Назвіть хімічні сполуки, що є чужими й шкідливими для організму людини:

Ї яблучний оцет

Й кухонна сіль

К пестициди

Л гліцерол

12. Процес перетворення складних речовин на прості з виділенням енергії - це...

Є дифузія

Ж асиміляція

З регенерація

И дисиміляція

Якщо ви правильно заповните таблицю, то отримаєте назву чужорідних для організму хімічних сполук.

Відповідь:

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12