Підручник з Біології. 8 клас. Соболь - Нова програма

Шлунок першим приймає навантаження

від їжі та є головним органом формування здоров'я.

Авіценна

§ 10. ТРАВЛЕННЯ В ШЛУНКУ

Основні поняття й ключові терміни: ШЛУНОК. Шлунковий сік.

Пригадайте!

Що таке травний канал?

Новини зі світу науки

У медицині вже давно використовуються штучна нирка й штучне серце. І ось британські вчені створили штучний шлунок. Протягом 10 років фахівці науково-дослідного інституту в графстві Норфолк (Англія) працювали над створенням цього апарата. «Багато хто сприймає шлунок, як “мішок”, заповнений рідинами і ферментами, але це дуже складний орган...», - стверджував Мартін Стокс, представник компанії «Плант Біосайенсіс». У чому ж полягає складність шлунка й процесів, що в ньому відбуваються?

ЗМІСТ

Яка будова та функції шлунка?

ШЛУНОК - розширена частина травного каналу між стравоходом і тонким кишечником, що є резервуаром для їжі. Довжина шлунка - 21-25 см, об’єм у дорослої людини - близько 2 л, може збільшуватися до 5 л. Шлунок розташований під діафрагмою в лівій частині живота й має вигляд вигнутого мішка, в якому розрізняють вхідну частину з м’язом-затискачем, склепіння шлунка, тіло шлунка і вихідну частину із м’язом-затискачем. Стінки шлунка складаються з трьох оболонок: зовнішньої, середньої і внутрішньої. Зовнішня оболонка має густу сітку кровоносних судин для забезпечення активної діяльності шлунка. На відміну від інших відділів травного каналу середня оболонка має три шари м’язів (поздовжній, коловий і косий), які здійснюють перемішування й переміщення їжі. Складніше організована і внутрішня оболонка шлунка. Її підслизова основа утворює численні складки, а слизова оболонка містить різноманітні шлункові залози. У внутрішній оболонці розміщена й лімфоїдна тканина. Остаточного розвитку шлунок з усіма його оболонками досягає в дитини віком 10-12 років.

Іл. 22. Будова шлунку: 1 - вхідна частина; 2 - склепіння; 3 - тіло; 4 - зовнішня оболонка; 5 - слизова оболонка; 6 - вихідний сфінктер; 7 - вихідна частина; 8 - м'язова оболонка

Травлення в шлунку може відбуватися лише за температури тіла 36-37 °С і за наявності хлоридної кислоти. Тривалість перебування частково перетравленої їжі (хімусу) в шлунку залежить від її складу. Жирна їжа затримується 6-8 год, вуглеводна - близько 4 год. Основними процесами, що забезпечують якісне перетворення їжі в шлунку, є:

1) хімічна обробка їжі - за допомогою ферментів шлункового соку розщеплюються білки й жири молока, а також відбувається активація ферментів шлункового соку;

2) фізична обробка їжі - за допомогою хлоридної кислоти відбувається набрякання білків;

3) переміщення їжі - за допомогою м’язів шлунка здійснюються: а) змішування їжі зі шлунковим соком; б) періодичне пропускання хімусу в 12-палу кишку.

4) знезараження їжі - за допомогою хлоридної кислоти й лімфатичних вузликів знешкоджуються мікроорганізми;

5) всмоктування компонентів їжі - у шлунку всмоктуються вода, спирти, деякі ліки, гормони та ін.

Отже, будова шлунка порівняно з іншими відділами травного каналу ускладнена і пристосована до здійснення складніше організованих і різноманітніших процесів травлення.

Яке значення для травлення має шлунковий сік?

Шлунковий сік - прозора рідина, що її виробляють залози слизової оболонки шлунка. Цей травний секрет має кислу реакцію. Його кислотність підвищується або знижується при деяких захворюваннях шлунка, жовчного міхура й печінки. На цей показник також впливають переживання людини, нервові потрясіння. Ознакою підвищеної кислотності шлункового соку є печія. За даними досліджень, від печії страждають 40-60 % дорослого населення, причому за останні роки спостерігається неухильне зростання цього показника.

Склад шлункового соку

І. Неорганічні сполуки

Вода, хлоридна кислота, солі (карбонати, фосфати, хлориди) та ін.

ІІ. Органічні сполуки

Ферменти (пепсин, ліпази), муцин, лізоцим, молочна кислота та ін.

За добу в людини виділяється від 0,5 до 2,0 л шлункового соку. Його виробляють травні залози трьох типів: залози першого типу виділяють слиз (основою його є муцин); другого - хлоридну кислоту (HCl); третього - ферменти шлункового соку (пепсин, ліпаза молока). Слиз формує шар, що захищає стінки шлунка від дії хлоридної кислоти та ферментів. Цікаво, що в слизові є речовина (фактор Касла), яка сприяє засвоєнню вітаміна B12. Її відсутність у шлунковому соці може спричиняти розвиток залізодефіцитної анемії. Хлоридна кислота активує ферменти шлункового соку, частково руйнує білки для швидшого розщеплення, убиває хвороботворні бактерії, які потрапили з їжею, припиняє гнильні процеси. Фермент пепсин сприяє розщепленню молекул білків на простіші сполуки, а ліпаза розщеплює жири молока. У шлунковому соці дорослих людей ліпази дуже мало, тому можуть виникати проблеми із засвоєнням цього продукту.

Отже, шлунковий сік є складним розчином неорганічних та органічних сполук, що визначають основні процеси травлення в шлунку.

Як відбувається регуляція травлення в шлунку?

Шлункове соковиділення перебуває під контролем нервових і гуморальних механізмів. Шлунковий сік, як і слина, виділяється рефлекторно. Безумовно-рефлекторне соковиділення відбувається при подразненні їжею рецепторів ротової порожнини, глотки й самого шлунка. Центр соковиділення розташований у довгастому мозку, звідки надходять сигнали, що збуджують шлункові залози (парасимпатичні впливи) або чинять гальмівний вплив на шлункову секрецію (симпатичний вплив). Умовно-рефлекторне соковиділення розпочинається на вигляд і запах їжі. При цьому виділяється апетитний сік, який готує шлунок до сприйняття їжі. Несмачна їжа викликає мало апетитного соку або не викликає його зовсім. Негативно впливають на його утворення й гра з телефонами чи робота з ноутбуками перед прийомом їжі, страх, біль, уживання перед обідом чи вечерею чіпсів, сухариків тощо.

Іл. 23. Їжа має бути смачною, красивою й корисною для того, щоб вироблявся апетитний сік

Гуморальну регуляція шлункового соковиділення здійснюють їжа та біологічно активні речовини. Збуджують секрецію гастрин (гормон вихідної частини шлунка), прянощі, сіль, відвари м’яса і овочів, гальмують - секретин (гормон слизової оболонки тонкого кишечнику), жири, кислоти.

Виділення шлункового соку відбувається до тих пір, поки в шлунку є їжа.

Отже, виділення шлункового соку регулюється рефлекторно та гуморально.

ДІЯЛЬНІСТЬ

Навчаємося пізнавати

Завдання на застосування знань

Визначте послідовність процесів травлення у вашому організмі після того, як ви з’їли шматочок ніжного шоколадно-бананового торта: з - склеювання їжі у харчові грудочки та їхнє переміщення до шлунка; і - розщеплення амілазами слини складних вуглеводів та сприйняття солодкого смаку цього шедевру; и - остаточне приклітинне розщеплення складних поживних речовин та всмоктування простих речовин у кров та лімфу; л - повільне подрібнення їжі та її зволоження; м — розщеплення бананової клітковини за участю ферментів бактерій; о — розщеплення бісквітних білків за допомогою ферментів-протеаз та жирів молока за участю ферментів-ліпаз; ц - порожнинне травлення більшості поживних речовин, що є в торті, за участю травних ферментів підшлункової залози.

1

2

3

4

5

6

7

У випадку правильного визначення послідовності процесів і заповнення таблиці відповідей ви отримаєте назву природного антибіотика, що є у слині людини.

Біологія + Фразеологія

Фразеологія (від грец. фразіс - вираження, логос - вчення). Цікавими є фразеологічні вирази, що вказують на зв’язок між шлунком людини й навчанням: «Переповнений шлунок неохоче вчиться» (лат. Plenus venter non studet libenter), «Жоден магістр не зможе навчити того, чого навчить порожній шлунок» (В. Швебель). Застосуйте свої знання й спробуйте пояснити значення наведених фразеологічних виразів.

Біологія + Медицина

Більшість випадків виразкової хвороби шлунка та гастритів пов’язані з бактеріями Helicobacter pylori. На початковому етапі після потрапляння до шлунка ці мікроби, швидко рухаючись за допомогою джгутиків, долають захисний шар слизу й колонізують слизову оболонку шлунка. Так виникає запалення. У 2005 році першовідкривачі цих мікроорганізмів Р. Воррен і Б. Маршалл були удостоєні Нобелівської премії з фізіології й медицини. Застосуйте свої знання про функції й будову шлунка та сформулюйте правила профілактики таких захворювань шлунка, як гастрит та виразка.

РЕЗУЛЬТАТ

Оцінка

Запитання для самоконтролю

1-6

1. Що таке шлунок? 2. Які поживні речовини перетравлюються в шлунку? 3. Що таке шлунковий сік? 4. Які травні залози утворюють шлунковий сік? 5. Назвіть два основні механізми регуляції травлення в шлунку. 6. Що таке апетитний сік?

7-9

7. Опишіть будову та функції шлунка. 8. Яке значення для травлення має шлунковий сік? 9. Як відбувається регуляція травлення у шлунку?

10-12

10. Застосуйте свої знання про функції й будову шлунка та сформулюйте правила профілактики захворювань шлунка.