Хімія. 9 клас. Попель

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 4

Виявлення органічних сполук у харчових продуктах

У вашому розпорядженні — розбавлений сік лимона, молоко, зерна рису (чи іншої крупи) або макаронні вироби, а також харчова сода, концентрований розчин солі Феруму(ІІІ) або Купруму(ІІ), етиловий спирт, спиртова настоянка йоду, універсальні індикаторні папірці.

ДОСЛІД 1

Виявлення органічних кислот

Налийте в одну пробірку 2 мл розбавленого соку лимона, в іншу — такий самий об'єм молока. За допомогою піпетки або скляної палички нанесіть краплю кожної рідини на універсальний індикаторний папірець. Чи змінилося забарвлення індикатора? Про наявність яких йонів у рідині (рідинах) це свідчить?

У кожну пробірку з рідиною насипте невелику кількість (на кінчику шпателя) порошку харчової соди. Що спостерігаєте?

ДОСЛІД 2

Виявлення білків

Нанесіть на предметне скло за допомогою піпетки 4—5 крапель молока і додайте кілька крапель концентрованого розчину солі Феруму(ІІІ), Купруму(ІІ) або етилового спирту. Що спостерігаєте? Чи відбулося осадження білків, які містилися в молоці?

ДОСЛІД 3

Виявлення крохмалю

Помістіть у пробірку приблизно 1/4 чайної ложки крупи або шматочок макаронного виробу і додайте 4—5 мл води. Запаліть спиртівку чи сухе пальне і обережно нагрівайте вміст пробірки. Тільки-но суміш закипить, припиніть нагрівання.

Після охолодження суміші нанесіть на предметне скло за допомогою піпетки 4—5 крапель добутого колоїдного розчину і додайте краплю спиртової настоянки йоду. Що спостерігаєте?

Виконуючи кожний дослід, заповнюйте таблицю.

Послідовність дій

Спостереження

Висновки

Дослід 1. ...

...

ДЛЯ ДОПИТЛИВИХ

Виявлення глюкози в меду

Глюкозу виявляють у меду так. За реакцією розчину солі Купруму(ІІ) з надлишком лугу добувають купрум(ІІ) гідроксид. Потім 1 мл суміші, що містить цей гідроксид, додають до водного розчину меду й обережно нагрівають. Поява жовтого осаду, який поступово перетворюється на червоний, свідчить про наявність у меду глюкози.