Трудове навчання (обслуговуючі види праці). 9 клас. Ходзицька

Додаток 4. Виготовлення дідуха

З кожним роком дедалі більшої популярності набуває традиція прикрашання на Різдвяні свята домівок не ялинками, а стародавнім українським символом — дідухом. Наші предки вірили, що зі снопом до оселі приходять затишок, святковий настрій, добробут, мир і злагода. Цю національну традицію відроджують відомі майстри, серед яких Ірина Світ, Леся Колосенко, Марія Кравчук та багато інших.

Дідух може бути як невеликого розміру, так і великим до 3 метрів заввишки. Він може бути плетеним спіраллю або зв'язаним з окремих снопиків. Найчастіше його виконують з необмолочених колосків злакових культур (жита, пшениці, вівса), додають льон, але існують і декоративні варіанти, сплетені з лугових трав.

Послідовність виконання традиційного дідуха техніками плетіння та обмотування

Інструменти та матеріали: достиглі стебла злакових культур (пшениці, жита, вівса тощо), ножиці, скалка, посудина для вимочування необхідного розміру (щоб можна було розмістити стебла для обдавання кип'ятком).

Різноманіття дідухів: а — авторська робота народного майстра Ірини Світ; б — традиційні дідухи; в — трав'яні дідухи