Основи здоров’я. 8 клас. Гущина

§ 11. Харчові отруєння

Туристичний автобус віз дітей до великого міста. Дорогою зробив зупинку. Дівчата й хлопці вибігли купити щось поїсти у маленькому магазинчику. Хтось вибрав булочку, хтось — круасани у фабричній упаковці. Двоє підлітків купили на вулиці у тітоньки пиріжки з м’ясом. Через дві години одній дівчинці стало погано. Її стало нудити, виникли болі в животі, виступив холодний піт на скронях. Довелось зупиняти автобус, дівчинку вивели із салону. Те саме сталося і з хлопчиком. Учитель швидко дістав з аптечки активоване вугілля, розтовк таблетки та розколотив порошок у пляшках із водою. Він сказав, що потрібно викликати блювання, аби прочистити шлунок і вивести отруту з організму. Діти послухались. Потім вони трохи подихали свіжим повітрям і рушили далі. Дорогою постійно пили воду, щоб не допустити зневоднення організму.

Виявилося, що саме ці двоє купили пиріжки з м’ясом.

  • 1. Як учитель зрозумів, що діти отруїлись?
  • 2. Чому тільки ці двоє дітей отруїлись?
  • 3. Пригадайте, чи траплялось вам бачити, як допомагають людині, що отруїлась. Як саме їй допомагали?

Типи харчових отруєнь

Харчові отруєння бувають двох типів.

Перший тип — це харчове отруєння, викликане шкідливими мікроорганізмами (стафілококами, кишковою паличкою, сальмонелами тощо). Може виникнути через вживання несвіжих чи неякісних продуктів або через невимиті руки.

Другий тип — значно небезпечніший. Це отруєння токсинами отруйних рослин, грибів, небезпечними хімічними сполуками. За такого отруєння людину дуже важко врятувати. Навіть якщо і вдається врятувати життя, то відчутно страждає здоров’я. Уражаються внутрішні органи: печінка, нирки тощо. Може уражатися головний мозок, через це — погіршуватися координація рухів, мовлення.

Сильне отруєння може викликати порушення зору, підвищення слиновиділення, втрату свідомості, навіть галюцинації та сліпоту.

Варто пам’ятати, що в ранніх плодах баштанних культур може міститися підвищена кількість нітратів — солей нітратної кислоти. Адже їх використовують у сільському господарстві як мінеральні добрива. Нітрати в організмі людини перетворюються на небезпечні речовини — нітрити. Саме нітрити спричиняють важкі отруєння. Купуючи овочі або фрукти на стихійних ринках, краще скористатися спеціальним приладом — нітрат-тестером, аби впевнитись у безпечності продуктів.

Мал. 22. Нітрат-тестер

Шляхи потрапляння бактерій і токсинів в організм людини різні. Від отруєння неякісними грибними, м’ясними, рибними стравами можна захворіти ботулізмом. Ця хвороба призводить до ураження кишечника, гострої дихальної недостатності, сліпоти.

Проте отруєнь можна уникнути, якщо дотримуватись елементарних правил гігієни, не вживати невідомі рослини та гриби, продукти сумнівної якості.

Ботулізм — гостре токсикоінфекційне захворювання, яке викликається ботулотоксином, що може міститися у грибних, м’ясних, рибних консервах та копчених продуктах, які готувались без дотримання необхідних умов стерилізації.

Схема 10

  • Проаналізуйте схему. Подумайте та розкажіть, як уникнути отруєння в дорозі, на відпочинку, вдома, у школі.

Мал. 23. Симптоми харчового отруєння

  • Назвіть симптоми отруєння, що зображені на малюнку.

Отруйні рослини і гриби

Отруїтись рослинами можна, якщо помилково з’їсти отруйні замість їстівних.

Розгляньте зображення та запам’ятайте, як виглядають отруйні рослини, поширені в Україні. Це допоможе вам уникнути небезпеки. Запам’ятайте: ніколи не куштуйте невідомі дикорослі ягоди і плоди.

Мал. 24. Отруйні рослини: а) беладона; б) вовче лико; в) блекота; г) конвалія; д) дурман; е) собача петрушка

Усі гриби поділяють на їстівні (ті, які можна їсти), умовно їстівні (перестають бути отруйними лише після термічної обробки), неїстівні (несмачні) та отруйні. Отруйні гриби не можна вживати в їжу. До них відносять, наприклад, бліду поганку, строчок, мухомори, несправжній опеньок, свинушку тонконогу та ін.

Мал. 25. Отруйні гриби: а) мухомор; б) свинушка тонконога; в) несправжні опеньки; г) бліда поганка

Усі частини отруйних грибів є отруйними. Їхня отрута не руйнується ані термічною обробкою, ані ферментами шлункового соку. У разі отруєння виникають галюцинації, порушення координації, багаторазове блювання, сильні болі в животі, пронос, жовтяниця. Симптоми отруєння можуть виявитись через 30 хв (отруєння мухоморами) чи через 8-24 год (якщо вжито бліду поганку). Часто симптоми виявляються надто пізно і людину не можна врятувати. Смерть може настати через 2-3 дні в результаті токсичного гепатиту і гострої серцево-судинної недостатності.

Щоб не отруїтись, слід збирати тільки добре відомі гриби. Пам’ятайте, що отруйними стають і їстівні гриби, які лежали в одному кошику з отруйними. Не варто купувати гриби у незнайомих людей. Краще відмовитись від споживання дикорослих грибів, вживати вирощені печериці, гливи.

  • Знайдіть інформацію про отруйні рослини та гриби вашої місцевості. Підготуйте про них повідомлення, де обов’язково зазначте назву кожної рослини та гриба, представте фото чи детальний опис. Також вкажіть, які частини рослини чи гриба отруйні. Назвіть симптоми отруєння, опишіть, яку домедичну допомогу треба надати у разі отруєння.

Профілактика харчових отруєнь

Дотримуйтеся правил гігієни

• Мийте руки перед приготуванням їжі.

• Мийте руки після відвідування туалету.

• Ретельно мийте кухонне приладдя, що використовуєте для приготування їжі.

Дотримуйтеся технології приготування їжі

• Доводьте страви до кипіння під час приготування.

• Доводьте м’ясо та рибу до готовності під час приготування (сік, що виділяється, має бути прозорим).

Використовуйте якісні воду та сирі продукти харчування

• Використовуйте безпечну для пиття воду (кип’ятіть або купуйте в магазині).

• Обирайте продукти, що пройшли обробку (наприклад, пастеризоване молоко).

• Ретельно мийте фрукти та овочі.

Відокремлюйте сире від приготовленого

• Відокремлюйте сирі м’ясо, рибу та морепродукти від готових страв.

• Користуйтеся окремим кухонним приладдям для обробки сирих та готових продуктів.

Зберігайте продукти за безпечної температури

• Не залишайте готові страви за кімнатної температури більше ніж на дві години.

• Тримайте готові страви гарячими до моменту подачі до столу.

• Не заморожуйте продукти повторно та не використовуйте для приготування повторно заморожені продукти.

Ключові ідеї параграфа

Домедична допомога у випадку харчових отруєнь і кишкових інфекцій

  • 1. Назвіть причини харчових отруєнь.
  • 2. Перелічіть симптоми харчового отруєння.
  • 3. Прочитайте додаток про приготування харчових продуктів (с. 161). Визначте, яких правил у вашій родині дотримуються, а яких, можливо, ні. Поясніть чому. Обґрунтуйте, на яку небезпеку можна наразитися через їх недотримання.
  • 4. Складіть пам’ятку про правильні умови зберігання харчових продуктів.

Моделювання

Відпрацювання навичок домедичної допомоги у випадках харчових отруєнь і кишкових інфекцій

Попрацюйте в парах чи групах. Проаналізуйте інфографіку параграфа та складіть покроковий алгоритм домедичної допомоги в ситуації на вибір:

1. На початку літа сім’я купила ранні кавуни та дині. Через годину після вживання першого кавуна усі відчули симптоми сильного отруєння.

2. Дівчинка повечеряла йогуртом. Через годину її знудило. Виявилось, що термін зберігання йогурту закінчився.

3. На пікніку в спекотний літній день друзі їли бутерброди з вареною ковбасою та бужениною, пили газовану воду. Після повернення додому в одного з хлопців розболілись голова й живіт, його почало нудити.