Географія. 9 клас. Гільберг

Тема 6. Виробництво харчових продуктів і напоїв

Ви дізнаєтесь

  • що виробляє харчова промисловість
  • про склад харчової промисловості
  • які чинники впливають на розміщення відповідних підприємств

і навчитесь

  • характеризувати особливості виробництва окремих видів продукції харчової промисловості
  • аналізувати карту харчової промисловості України
  • показувати на карті найбільші центри виробництва харчових продуктів і напоїв в Україні
  • оцінювати місце України на світовому та європейському ринках продовольства

§ 35. Харчова промисловість в Україні

Як ви розумієте вислів Сократа: «Людина їсть, щоб жити, а не живе, щоб їсти»? Яку роль відіграє харчування у вашому житті?

СТРУКТУРА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ. Харчова промисловість — сукупність виробництв, які спеціалізуються на виготовленні готових харчових продуктів або у вигляді напівфабрикатів, а також окремих непродовольчих товарів, створених із природної сировини.

Головним постачальником сировини для харчової промисловості є сільське господарство.

Як, на вашу думку, харчова промисловість пов’язана з машинобудуванням?

ЧИННИКИ РОЗМІЩЕННЯ ПІДПРИЄМСТВ. Визначальну роль у розміщенні підприємств харчової промисловості мають сировина та споживач (мал. 99).

До джерел сировини тяжіють ті підвиди харчової промисловості, продукція яких швидко втрачає якість під час її перевезення (малотранспортабельна продукція), або це зумовлено технологічними потребами в її швидкій переробці (наприклад, полуниця).

Мал. 99. Структура харчової промисловості

Поміркуйте, які відмінності в розміщенні підприємств, що виробляють вершки та згущене молоко.

На споживача орієнтується виробництво, яке має або короткий термін зберігання, або витрати на перевезення готової продукції більші, ніж на транспортування сировини. Тому їх розміщують у місцях великого скупчення населення (мал. 99).

Окремі підприємства можуть бути розміщені як у районах зосередження сировини, так й орієнтуватись на споживачів (мал. 99). Стадії технологічного процесу цих виробництв можуть бути територіально відокремленими. Наприклад, поширення рефрижераторного транспорту дозволило розмістити підприємства з виробництва ікри в населених пунктах, що значно віддалені від районів вилову відповідних сортів риби.

ГЕОГРАФІЯ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ. Виробництво харчових продуктів і напоїв поширене по всій території України. Суттєвий вплив на міжнародну спеціалізацію харчової промисловості має збут продукції на зовнішніх ринках (наприклад, цукрової та сироробної промисловості).

Підприємства борошномельно-круп’яної промисловості виробляють борошно та крупи. В Україні майже 97 % випуску борошна припадає на пшеничне, з якого здебільшого випікають булочно-кондитерські вироби. Лідерами з виробництва борошна є Державне агентство резерву України та Державна продовольчо-зернова корпорація, а також приватні підприємства, що працюють у містах Київ, Дніпро, Тальне. Підприємство в Тальному (Черкаська область) є лідером з експорту борошна з України. Найбільше підприємств борошномельно-круп’яної промисловості зосереджено в Харківській області. Україна у 2015 р. стала світовим лідером з експорту борошна. (Поясніть чому.)

Підприємства з виробництва круп в Україні розміщено переважно в районах вирощування зерна. Лідерами за обсягами виробництва є компанії «Альтера АцтекаМіллінг Україна» в м. Черкасах (кукурудзяна крупа й борошно), «Олімп» у м. Харкові (гречана крупа), «Терра» в м. Первомайську Харківської області (вівсяна крупа). Ці компанії водночас є провідними експортерами круп.

Яким макаронним виробам надає перевагу ваша сім’я?

Відкриваємо Україну

У 2011 р. в м. Біла Церква (Київська область) відкрито фабрику з виготовлення виробів на основі макаронних продуктів швидкого приготування «МаравенФуд Україна». Тут зайнято майже 500 осіб. Продукцію експортують до країн Азії та Європи.

Дізнайтеся більше

Першим промисловим підприємством у м. Одесі в рік її заснування (1795 р.) була макаронна фабрика, її створили італійці, які приїхали на запрошення герцога Ришельє.

Чому, на вашу думку, міні-пекарні діють навіть у селах?

Макаронна промисловість повністю орієнтована на споживача. Підприємства, розташовані в містах Біла Церква, Хмельницький і Чернігів, виготовляють 2/3 загального обсягу макаронних виробів в Україні. Фабрики в Хмельницькому й Чернігові входять до складу компанії «Українські макарони» (штаб-квартира в м. Київ).

Великі макаронні фабрики функціонують також у містах: Київ, Чугуїв Харківської області, Луганськ, Каховка Херсонської області, Вінниця, Луцьк; у смт Слобожанське Дніпровського району Дніпропетровської області. Вітчизняні виробники задовольняють 85 % усього споживання макаронних виробів у державі.

Хлібопекарна промисловість — один з найпоширеніших видів харчової промисловості, підприємства якої виробляють різні види виробів з борошна. Потужні сучасні хлібопекарні підприємства розміщено в усіх великих містах України.

Кондитерська промисловість успішно конкурує на іноземних ринках збуту, майже повністю витіснивши закордонних постачальників з національного ринку. Більшість малих і середніх підприємств орієнтовані на регіональний ринок однієї-двох областей, а великі фабрики значну частину власної продукції експортують.

Більшу частину сировини для кондитерської промисловості (особливо для виробництва шоколадних виробів) імпортують.

До найбільших виробників України належать (2015 р.) такі компанії: «Рошен» (заводи працюють у містах Вінниця, Київ, Кременчук) — 27 %, «АВК» (м. Дніпро) — 15 %, «Конті» (м. Костянтинівна Донецької області) — 14 % (карта форзаца). Великі кондитерські підприємства розташовані також у містах: Житомир, Львів, Полтава, Тростянець Сумської області, Харків. Більшу частину своєї продукції вони експортують.

Серед інших виробників слід відзначити провідного в державі виробника білого шоколаду — «МалбіФудс» (м. Дніпро). Вафлі та печиво виробляють у містах Кагарлик Київської області й Харків та в с. Старий Яричів Кам’янка-Бузького району Львівської області.

Цукрова промисловість — вид міжнародної спеціалізації України. Цукор виробляють із власних фабричних цукрових буряків (мал. 100). Більшість заводів об’єднанні в локальні й міжрайонні аграрно-промислові комплекси. Таким чином вони контролюють не лише виробництво цукру в державі, а й вирощення фабричних цукрових буряків, використовують відходи виробництва у тваринництві та харчовій промисловості.

Мал. 100. Цукрова промисловість України, 2015 р.

Мал. 101. Кількість діючих цукрових заводів в Україні в 1990-2015 рр.

Схарактеризуйте, з якими видами економічної діяльності має зв’язки цукрова промисловість.

В Україні у 2015 р. діяли лише 36 цукрових заводів, які виробили 1,5 млн т цукру (мал. 101).

Лідерами з виробництва цукру в Україні є компанії «Астарта-Київ», «УКРПРОМІНВЕСТ-АГРО», «Радехівський цукор», агрофірма «Світанок», «Галс Агро». Ці підприємства є найбільшими українськими експортерами цукру. Цукор-рафінад в Україні виробляє лише Гнідавський цукровий завод (с. Полонка Луцького району Волинської області).

Олійно-жирова промисловість виробляє олію, маргарин, майонез та інші продукти. Орієнтуючись на наявність сировини (для виробництва 1 т рослинної олії використовують 3-4 т насіння соняшнику), відповідні підприємства зосереджено переважно в Степу та Лісостепу. Тому лідером з її виробництва в Україні є Запорізька область.

У державі діють різні за потужністю відповідні підприємства — від малих олійниць у сільській місцевості до гігантських ультрасучасних підприємств у містах. Останні здебільшого орієнтовані на експорт своєї продукції.

Значні виробничі потужності та велика сировинна база дозволяють Україні бути лідером у світі з експорту соняшникової олії. На неї припадає 65 % усього виробництва рослинної олії в державі. Найбільше її виробляють підприємства холдингу «Кернел». Вони працюють у Полтаві, селищі Бандурка (Первомайський район Миколаївської області), м. Вовчанськ та смт Приколотне (Харківська область), містах Кропивницький, Миколаїв, Чорноморськ.

Відкриваємо Україну

У 2015 р. введено в експлуатацію новий олійноекстраційний завод у м. Южне Одеської області міжнародної групи «Олсідс». Потужність переробки — 2,4 тис. т насіння соняшнику на добу.

Соняшникову нерафіновану олію виробляє Запорізький олійно-жировий комбінат, рафіновану — Дніпропетровський олійно-екстраційний завод. Пальмову й кокосову олію виробляє компанія «Дельта ВільмарСНД» (м. Южне Одеської області).

Провідним виробником майонезу в Україні є група компаній «Агрокосм», до складу якої входять відповідні підприємства в містах Запоріжжя, Львів, Харків. Великі обсяги виробництва олії, майонезів, соусів є на відповідних підприємствах в інших містах України. (Дізнайтеся самостійно в яких.)

Україна — найбільший експортер світу рослинної (соняшникової та ріпакової) олії. Постачає її до понад 100 країн світу.

Молочна промисловість розвинута в усіх областях України. Переважно виробляють пастеризоване молоко, а також кисломолочні продукти та сири. У районах споживання розміщуються підприємства, що випускають продукцію з незбираного молока. Більш ніж половину всього виробництва продукції дають 10 найпотужніших компаній. Лідерами є корпорація «ТерраФуд», Вінницький молочний завод кондитерської корпорації «Рошен», холдинг «Молочний Альянс», компанія «Данон Україна», холдинг «Альміра» (карта форзаца).

Дізнайтесь з офіційних сайтів провідних компаній, де розташовано їхні виробничі потужності.

Найбільше рідкого обробленого молока та вершкового масла виробляють у Вінницькій, жирних сирів — у Сумській, а йогуртів — у Київській області. Найбільше вершкового масла виробляє Тульчинський маслосир-завод, твердого сиру — «Гадячсир», молочних консервів — «ТЕХМОЛПРОМ», сухого молока — Золотоніський маслоробний комбінат, згущеного молока — «Бершадьмолоко».

Відбулося суттєве розширення географії вітчизняного експорту за рахунок виходу на ринки країн Азії й Африки.

М’ясна промисловість здійснює переробку м’яса великої рогатої худоби, свинини, птиці, баранини. Виділяють такі основні напрями виробництва м’ясної продукції: м’ясне, ковбасне, м’ясоконсервне. Підприємства з переробки м’яса розміщено в усіх регіонах України (карта форзаца). Вони різні за потужністю — від напівкустарних у сільській місцевості до сучасних великих підприємств у містах. У 2015 р. найбільше виробляли свіжого чи охолодженого м’яса великої рогатої худоби у Вінницькій, свиней — у Львівській, птиці — у Черкаській областях.

У структурі споживання в Україні переважає м’ясо птиці. Це зумовлено його невисокою вартістю. Більш ніж половину всієї курятини виробляє агрохолдинг «Миронівський Хлібопродукт». У його складі діє «Вінницька птахофабрика» в м. Ладижині (мал. 102) — найпотужніша за обсягом виробництва в Європі.

У структурі ковбасної продукції переважають варені ковбаси, сосиски й сардельки. Ковбас найбільше виробляє м’ясна фабрика «Фаворит плюс» корпорації «АТБ» (смт Слобожанське Дніпропетровської області). Також великим виробниками ковбас є Глобинський м’ясокомбінат (м. Глобине Полтавської області), м’ясокомбінат «Ятрань» (м. Кропивницький). Провідний виробник м’ясних напівфабрикатів в Україні — «Єрмак Голд» (с. Чумаки Дніпровського району Дніпропетровської області).

В експорті України м’ясних виробів понад 60 % поставок припадає на країни Азії й Африки. Більшість становить курятина та вироби з неї.

Плодоовочеконсервне виробництво розміщують у районах виробництва сировини, яка має чіткий сезон заготівлі та нетривалий термін зберігання у природному стані (овочі, фрукти, ягоди тощо). Відповідні підприємства діють у всіх регіонах України. Переважно консервують бобові. У 2015 р. найбільше консервованих овочів вироблено в Херсонській області, а фруктових джемів, желе, пюре — у Харківській області.

Лідерами з плодовоовочеконсервного виробництва є підприємства: «Вітмарк-Україна» (фрукти), «Верес» корпорації «Смарт-Холдинг» (гриби й соуси), Ніжинський консервний завод (огірки), «Чумак» (томати та соуси з них), «Агрофьюжен» (томатна паста), «Агроспецпроект» (цукрова кукурудза та боби).

Мал. 102. «Вінницька птахофабрика» у м. Ладижині

Підприємства рибної промисловості виловлюють рибу, морепродукти та виробляють харчову, медичну, кормову й технічну продукцію. У внутрішніх водоймах виловлюють морську (скумбрія, бичок, криль, тюлька) та річкову рибу (короп, товстолоб, карась). Більше половини риби імпортують з Норвегії, США, Ісландії.

Найбільшою компанією з виробництва рибо- й морепродуктів та імпорту риби до України є «Флагман Сіфуд». Вона має найпотужніший у державі рибопереробний завод у с. Саливонки Васильківського району Київської області.

Відкриваємо Україну

Спеціалізоване рибне підприємство «Осетр» (м. Українка Київської області) — найбільший у державі виробник чорної ікри (500 кг у 2015 р.), що вирощує стерлядь й осетрів та отримує від них чорну ікру від 2000 р.

Особливе місце займають спеціалізовані господарства з вирощення риби для виробництва ікри. В Україні діє два такі підприємства: у м. Українка та с. Трипілля Обухівського району Київської області.

На ринку України активно діють іноземні компанії-імпортери: «Санта-Україна» (с. Святопетрівське Києво-Святошинського району Київської області), «Вічюнай-Україна» та «Лексо» (м. Київ).

Виноробство притаманне регіонам зі сприятливими агрокліматичними умовами для вирощення винограду, фруктів і ягід. Основним виробником виноградного вина та коньяку є Одеська область.

Найбільшим виробником виноробної продукції в Україні є холдинг «Баядера Групп», до складу якого входять завод «Коблево» (с. Коблево Березанського району Миколаївської області) та Миколаївський коньячний завод (селище Радсад Миколаївського району Миколаївської області).

Найбільшими підприємства пивоварної промисловості є «САН ІнБев Україна», «Карлсберг Україна», корпорація «Оболонь». Українське пиво експортують до більш як 40 країн світу.

Виробництво безалкогольних напоїв переважно зосереджене в Київській алгомерації. Більшу їхню частину виготовляють іноземні підприємства: «Кока-Кола Беверіджиз Україна Лімітед» (філія «Київський завод» поряд із с. Велика Димерка Броварського району Київської області), «Сандора» корпорації «Пепсіко» (завод у с. Мішково-Погорілове Вітовського району Миколаївської області). Великі підприємства з виробництва безалкогольних напоїв розташовано також у містах Фастів (Київська область), Красилів (Хмельницька область), Охтирка (Сумська область), Бершадь (Вінницька область).

Відкриваємо Україну

Підприємство «Артемівськ Вайнері» (м. Бахмут) — найбільший у Східній Європі виробник ігристих вин класичним пляшковим способом. На одночасному зберіганні перебуває до 30 млн пляшок вина. На вітчизняному ринку ігристих вин на них припадає 26 % усіх обсягів продажу.

Український квас здебільшого споживає населення, його також експортують до США, Молдови, Німеччини. Основними виробниками квасу є підприємства в містах Запоріжжя, Київ, Львів, Житомир, Радомишль Житомирської області.

В Україні у промисловій експлуатації перебуває 84 родовища мінеральних вод. Випускають переважно газовану натуральну мінеральну воду (68 %). У виробництві натуральної мінеральної газованої води лідером в Україні є Львівська, а негазованої — Дніпропетровська області.

Які мінеральні води виробляють у вашій області?

Понад 30 % усього виробництва мінеральних вод припадає на заводи з їхнього розливу в містах Миргород, Моршин, Трускавець міжнародної корпорації «ІДС Груп Юкрейн», 16 % дає завод корпорації «Кока-Кола Беверіджиз Україна Лімітед», 6 % — головний завод у м. Київ корпорації «Оболонь».

Лідерами з виробництва соків є Миколаївська та Одеська області. В Україні діє 78 промислових підприємств цього виду економічної діяльності. Найбільшими виробниками є компанія «Сандора» корпорації «Пепсіко» та компанія «Вітмарк-Україна».

Значними виробниками соків та концентратів є група компаній «Т.Б. Фрут», а також підприємства у містах: Вінниця, Каховка (Херсонська область); у смт Царичанка Дніпропетровської області.

Україна постачає за кордон до 20 % цієї продукції, виробленої на вітчизняних підприємствах, передусім до Польщі, Австрії, Білорусі. В імпорті домінують поставки тропічних і субтропічних фруктових соків і концентратів. Закуповують соки у Бразилії, Нідерландах, Іспанії.

ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ. Харчова промисловість — основа сучасного промислового виробництва України. Від рівня її розвитку, стабільності функціонування залежить стан економіки, продовольча безпека держави, рівень життя населення. Її розвиток дозволяє збільшити експорт готових харчових продуктів. Таким чином можна створити нові робочі місця в селах і малих міських поселеннях.

Найбільший розвиток отримають ті підвиди харчової промисловості, які можуть утвердитись на ринку країн-членів ЄС. Для цього необхідно випускати високоякісну продукцію за стандартами відповідних країн. Природні переваги України у виробництві сільськогосподарської сировини дозволяють нарощувати обсяги виробництва: олії, молочної продукції, плодоовочевих консервів, концентратів соків фруктів і ягід.

Окремі види харчової промисловості України (молокопереробна, пивоварна, сокова промисловість) контролюються міжнародними корпораціями, які будуть розвивати ті види виробництва, що приносять найбільші прибутки, на власних великих сучасних підприємствах.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ: СТИСЛО ПРО ГОЛОВНЕ

  • Харчова промисловість є другим за вартістю виробництва продукції видом економічної діяльності в Україні після чорної металургії.
  • Сировинною базою розвитку харчової промисловості є продукція сільського господарства, рибальства, рибництва, лісового господарства.
  • Визначальну роль у розміщенні підприємств харчової промисловості мають сировина та споживач.
  • Харчова промисловість України постачає за кордон значну частину своєї продукції.

Знаю і вмію обґрунтувати

  • 1. Назвіть основні виробництва в харчовій промисловості.
  • 2. Схарактеризуйте чинники розміщення підприємств плодоовочевої та кондитерської промисловості.
  • 3. Які чинники є вирішальними під час будівництва цукрового заводу?
  • 4. Які області України спеціалізуються на виробництві олії, м’яса, цукру (на вибір)? Обґрунтуйте причини такої спеціалізації.
  • 5. У сільських населених пунктах створюють міні-заводи з переробки м’яса. Поясніть доцільність їхнього функціонування.

Працюю з картою

Позначте на контурній карті України підприємства, що входять до складу ТНК, які діють у виробництві безалкогольних напоїв у нашій державі.

Шукаю в Інтернеті

Користуючись інтернет-джерелами, установіть, де в Україні розміщено виробничі потужності провідних компаній у рибоконсервній промисловості.

Генерую ідеї

У наш час багато уваги приділяють виробництву екологічно чистих продуктів харчування. У яких районах України доцільно розвивати відповідне виробництво?

ДОСЛІДЖЕННЯ

Тема. Українські та імпортні продукти в споживчому кошику вашої родини

Алгоритм виконання

1. Користуючись тлумачним словником та відповідною постановою уряду України, з’ясуйте й запишіть у зошит визначення поняття «споживчий кошик» та перелік продуктів, які він включає.

2. Відвідайте продовольчий магазин, який розташований біля вашого будинку. Встановіть, звідки походять продукти харчування, які найчастіше споживає ваша сім’я. Заповніть у зошиті таблицю 18.

Таблиця 18

Продукти харчування

Країна-виробник

3. Виокреміть із цього переліку, користуючись маркуванням на продукції:

  • а) товари, вироблені у вашій області;
  • б) товари, виготовлені в інших областях;
  • в) товари імпортного виробництва.

4. Зробіть висновок: товари якого виробника переважають у споживчому кошику вашої родини.