Трудове навчання (для хлопців). 7 клас. Дятленко

§ 11. Підготовка стругального інструменту до роботи. Прийоми стругання

  • 1. Який процес називають струганням?
  • 2. Назви види стругання.
  • 3. Який інструмент застосовують для ручного стругання деревини?
  • 4. З якою метою застосовують подвійне залізко в рубанках?

Продуктивність праці і якість виробів багато в чому залежить від підготовки та налагодження стругального інструменту. Перед початком роботи стругальний інструмент потрібно налаштувати - вийняти ножі, загострити їх, умонтувати з урахуванням подальшої обробки.

Для загострення залізко рубанка виймають з лотка. Рубанок беруть у ліву руку і, притримуючи великим пальцем залізко в лотку, ударяють киянкою по п’ятці колодки (мал. 88, а), у фуганку ніж вибивають легкими ударами по кнопці в передній частині колодки (мал. 88, б).

Мал. 88. Прийом вибивання ножа: а - рубанка; б - фуганка

Заточування ножів для ручного стругального інструменту здійснюється за допомогою електричного точила з абразивним кругом або кругом із природного каменю (мал. 89, а). При заточуванні ножів рубанків і фуганків точильний круг повинен обертатися проти леза. При цьому ніж (залізко) тримають правою (лівою) рукою нерухомо або злегка переміщують по ширині точильного круга. Ближче до різальної кромки ніж притискають до кола пальцями так, щоб фаска щільно прилягала до поверхні точильного каменя (до утворення задирок на передній грані ножа).

Мал. 89. Заточування ножів рубанка: а - положення ножа при заточуванні на точилі; б - положення ножа при заточуванні на дрібнозернистому бруску

Для усунення дрібних задирок на лезі його правлять. Для цього прямолінійними рухами фаску ножа притискають до бруска, змоченого водою (мал. 89, б), і рівномірно рухають уздовж нього. Після того ніж правлять коловими рухами. Кут загострення перевіряють шаблоном, а правильність заточування фаски і леза ножа - кутником і лінійкою або «на око» (мал. 90).

Мал. 90. а - перевірка леза ножа кутником (1-2 - неправильно, 3 - правильно); б - перевірка заточування фаски «на око»

Налагодження ручного стругального інструменту передбачає установку ножів на необхідну товщину стружки.

Під час налагодження рубанків з поодинокими і подвійними ножами лезо випускається за площину підошви на 0,2...0,3 мм, а в шерхебелі - до 3 мм.

Правильність установки ножа перевіряють «на око», тримаючи інструмент у лівій руці та притримуючи ніж великим пальцем (мал. 91, а). Одночасно легкими ударами молотка правою рукою регулюють розміри випуску леза (мал. 91, б, в). Можливі перекоси леза (мал. 91, г) виправляють легкими ударами по верхній частині ножа.

Мал. 91. Налаштування рубанка: а - контроль випуску леза «на око»; б - регулювання випуску ножа; в - закріплення випуску леза клином; г - усунення перекосу леза; д - правильний випуск леза

Правильність установки леза ножа в рубанках перевіряють «на око», тримаючи інструмент підошвою вгору і переднім торцем, зверненим до ока.

Лезо має виступати у вигляді вузької смуги - нитки (мал. 91, д).

Правильність налагодження інструменту перевіряють пробним струганням. При знятті товстої стружки випуск леза зменшують легкими ударами молотка або киянки (мал. 92, а) по задньому торцю колодки.

Мал. 92. Регулювання випуску леза: а - зменшення; б - збільшення (перший спосіб); в - збільшення (другий спосіб)

Якщо інструмент не стругає або знімає дуже тонку стружку, слід збільшити випуск леза. Для цього молотком або киянкою легко вдаряють по передньому торцю колодки (мал. 92, б). Якщо це не допомагає, злегка вдаряють по верху ножа (мал. 92, в).

Перед початком роботи потрібно визначити лицьовий бік і напрямок волокон, щоб стругати за їх напрямком. Коли різання проходить у напрямку волокон, поверхня залишиться гладкою (мал. 93, а), різання ж проти волокон залишає відколи поверхні (мал. 93, б).

Мал. 93. Різання: а - у напрямку волокон; б - проти волокон

Брусок або дошку перед струганням очищають від бруду, пилу і перевіряють, чи немає в них цвяхів або інших металевих предметів, після чого їх закріплюють на кришці верстака за допомогою кілочків. Висота кілочків повинна бути не більша за половину товщини заготовки. Перед струганням треба обрати правильну робочу позу: стояти біля верстака впівоберта, ліву ногу поставити вздовж верстака трохи вперед, а праву - так, щоб кут між ступнями був у межах 65...70° (мал. 94).

Мал. 94. Правильна робоча поза: а - стійка; б - розташування ніг

Стругальний інструмент тримають правою рукою під хвостовою частиною залізка, а лівою - за ріжок (ручку) (мал. 95, а). Стругають на повний розмах рук по прямій лінії з рівномірним натисканням на інструмент. Щоб не «завалити» кінці заготовки, не можна нахиляти колодку рубанка (мал. 95, б) на початку і наприкінці стругання. Спочатку лівою рукою натискають на передню частину інструмента (мал. 95, в), майже не чинячи тиску на його задню частину. У межах бруска обома руками натискають однаково, а коли інструмент виходить за межі оброблюваної заготовки, натиск переносять на задню частину інструмента. Під час зворотного руху задній кінець інструмента піднімають, щоб не зашліфувати лезо.

Мал. 95. Прийоми стругання: а - хватка інструмента; б - «завалення» кінців через неправильне розташування інструмента; в - натискання на інструмент на початку, у середині й наприкінці стругання

Стругання рубанком (мал. 96, а) та фуганком (мал. 96, б) здійснюють у напрямку волокон. Під час стругання деревини проти волокон може відбутись їх сколювання, що призводить до браку (мал. 96, в).

Мал. 96. Стругання: а - рубанком у напрямку волокон; б - фуганком; в - сколювання під час стругання проти волокон

Торці брусків, щоб уникнути відколювання крайніх волокон, застругують спочатку з одного краю до середини. А потім - з другого, як показано на малюнку 97, а і б.

Мал. 97. Стругання торців рубанком: а - «від себе»; б - «на себе»; в - відщеплення при струганні торців

У процесі обробки деревини виникає потреба зняти фаску під певним кутом у поздовжньому (поперечному) напрямку волокон чи заокруглити одну зі сторін деталей. У такому випадку заготовку закріплюють у затискачах столярного верстака у відповідному положенні, розмічають кут зняття фаски та простругують сторони рубанком, нахиляючи рубанок почергово в правий та лівий бік відносно заготовки (мал. 98, а).

Мал. 98. Зняття фаски рубанком

Якість обробки струганням перевіряють «на око», кутником і за допомогою лінійки (мал. 99). Якщо ребро лінійки прилягає по всій довжині без просвітів, то заготовка оброблена правильно. Правильність обробки по ширині перевіряють двома брусками. Для цього бруски ставлять на поверхню, яку перевіряють, паралельно один одному на деякій відстані (мал. 99, д). Потім дивляться на бруски проти світла. Якщо грані брусків зливаються в одну лінію, поверхня оброблена правильно. Прямий кут між двома суміжними поверхнями перевіряють кутником (мал. 99, а, б). Якість стругання дощок перевіряють єрунком (мал. 99, е).

Мал. 99. Перевірка якості стругання: а - кутником по довжині бруска; б - кутником по торцю бруска; в - «на око» проти світла; г - лінійками; д - парними брусками; е - перевірка кута єрунком

Після стругання можуть виникнути такі дефекти: ворсистість - як результат роботи затупленими ножами; повздовжні смуги - як результат роботи інструментами з викришеними місцями на лезі. Не прямокутні грані брусків («завалення») можуть утворюватися, якщо на початку стругання натискати на задню частину колодки, а в кінці - на передню.

Під час ручного стругання деревини слід дотримуватися таких правил безпеки праці:

1. Оброблювальний інструмент слід міцно закріплювати у верстак або інший пристрій.

2. Не можна класти інструмент лезом догори, до себе.

3. Усі інструменти мають бути добре загострені.

4. Заточувати інструмент на точилі можна лише в захисних окулярах. Заточувальний інструмент має бути надійно закріплений.

5. Наждачний круг і різальні інструменти потрібно закривати захисними кожухами.

6. Інструмент необхідно зберігати в спеціально відведених місцях.

7. Не можна залишати інструмент на краю верстака, настилу.

8. Під час вибивання ножа рубанка необхідно підтримувати його великим пальцем.

9. Прибирати стружку з боку підошви рубанка забороняється.

10. Під час стругання не допускається, щоб перед оброблюваною деталлю знаходився інструмент чи побічний матеріал.

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 10

Загострення залізка стругального інструмента

Обладнання, інструменти та матеріали: столярний верстак, заточувальний наждачний брусок, рубанок, киянка, столярний кутник, папір, заготовка з деревини.

Послідовність виконання роботи

1. Оглянь рубанок. Визнач його призначення.

2. Вибий киянкою залізко з колодки рубанка.

3. Визнач вади залізка.

4. Заточи лезо на наждачному бруску.

5. Виконай доведення та правку якості загострення леза на дрібнозернистому бруску.

6. Перевір перпендикулярність різальної частини залізка з його бічними сторонами.

7. Перевір якість заточування леза.

8. Установи залізко в колодку рубанка та зафіксуй його клинком.

9. Ударами молотка по клинку і залізку встанови необхідний виліт леза над підошвою рубанка.

10. Здійсни пробне стругання.

11. Здійсни, за потреби, кінцеве регулювання вильоту та розміщення залізка.

12. Здійсни повторне стругання.

13. Розмісти інструмент у відведеному для нього місці.

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 11

Виготовлення упора для розпилювання дощок

Обладнання, інструменти та пристосування: верстак столярний (комбінований), киянка, металевий молоток, шерхебель, рубанок, заготовки, виготовлені на попередньому уроці, перевірна лінійка, кутник, олівець.

Послідовність виконання роботи

1. Добери заздалегідь підготовлені заготовки для виготовлення виробу та необхідний інструмент.

2. Перевір якість загострення леза залізка.

3. За потреби вибий залізко з колодки та заточи його.

4. Розташуй загострене залізко в лотку струга й зафіксуй його клином.

5. Черговими ударами молотка по клину і залізку встанови необхідний виліт за площину підошви інструмента.

6. Здійсни пробне стругання деревини і, за потреби, відрегулюй виліт леза залізка.

7. Розмісти інструмент у лотку столярного верстака.

8. Визнач лицьову (базову) поверхню (сторону) заготовки і закріпи її на верстаку.

9. Простругай заготовку шерхебелем.

10. Вирівняй поверхню рубанком.

11. Перевір якість стругання.

12. Простругай одну з кромок заготовки.

13. Забезпеч перпендикулярність проструганих пласті і кромок заготовок.

14. Простругай заготовку згідно з розмірами.

15. Перевір якість стругання.

16. Виконай монтаж виробу.

17. Перевір якість виконаних робіт.

• Фаска, торець, просвіт.

Пласть — широка частина поверхні заготовки.

Просвіт — проміжок, який утворюється між двома близько розташованими предметами; щілина, крізь яку щось проникає.

Ребро - лінія перетину двох площин.

Торець - поперечна грань предмета.

  • 1. Як витягнути ніж з рубанка чи фуганка?
  • 2. Як заточують ножі?
  • 3. Назви можливі дефекти стругання.
  • 4. На яку відстань треба висувати лезо від колодки в рубанку?
  • 5. Як перевіряють якість обробки заготовки?
  • 6. Яких правил безпеки необхідно дотримуватися під час стругання деревини?

Тестові завдання

1. Який стругальний інструмент використовують для чистової обробки заготовки?

  • А фуганок
  • Б шерхебель
  • В рубанок

2. Для кріплення залізка в рубанку застосовують:

  • А клинок
  • Б колодку
  • В гвинт

3. На яку відстань над підошвою рубанка повинне виступати лезо залізка?

  • А 5 мм
  • Б 0,5...1,0 мм
  • В 3 мм
  • Г 0,1...0,3 мм
  • Д на будь-яку залежно від твердості деревини

4. Для виконання якої технологічної операції призначений шерхебель?

  • А для грубого стругання заготовок уздовж волокон
  • Б для грубого стругання заготовок упоперек волокон
  • В для грубого стругання заготовок під певним кутом до волокон
  • Г усі відповіді правильні
  • Д правильної відповіді немає

5. Установи відповідність між зображеннями послідовності налаштування рубанка для роботи та назвами операцій.

  • А перший спосіб подачі залізка вперед
  • Б другий спосіб подачі залізка вперед
  • В утримання рубанка в лівій руці перед розбиранням
  • Г прийом розбирання рубанка
  • Д перевірка виступу леза залізка
  • Е кріплення клинка

6. На якому зображенні показано кінцевий прийом правки леза залізка рубанка?