Географія. 6 клас. Бойко

Цей підручник можна завантажити у PDF форматі на сайті тут.

§ 42. Властивості вод світового океану

• Наведіть приклади речовин, що легко розчиняються у воді.

• Чи знаєте ви, якою є на смак морська вода?

ЧОМУ МОРСЬКА ВОДА СОЛОНА. Ви вже знаєте, що вода — чудовий розчинник. Тому в природі немає води, яка не містила б певної кількості розчинених речовин. У річках розчинених речовин небагато, тому вода в них прісна. У морській воді таких речовин міститься дуже багато.

У воді Світового океану розчинені всі відомі на Землі речовини, але в різній кількості. У ній виявили навіть срібло та золото! Проте їх кількість мізерна. Найбільше ж у морській воді розчинено кам’яної солі. Вона й надає їй солоного смаку. А гіркуватого присмаку додають розчинені солі магнію. Через великий вміст солей пити таку воду неможливо.

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

Найсолоніше море Землі — Червоне, найменш солоне — Балтійське

Води Світового океану не скрізь однаково солоні. Це залежить від випаровування води з поверхні океану і надходження в нього атмосферних опадів та прісних вод річок. У тропічних широтах води найсолоніші, тому що опадів там мало, а випаровування велике. У екваторіальних широтах води менш солоні — там випадають рясні опади, які розбавляють солону воду. У полярних районах води ще менш солоні. Опадів там випадає небагато, але й випаровування невелике. Солоність зменшується і внаслідок танення льоду.

Мал. 193. Співвідношення об'єму морської води і розчинених у ній речовин

Найсолонішим на Землі є Червоне море, яке розташоване в тропічних широтах і в яке не впадає жодна річка. Якби в нього не надходила вода через протоку з Індійського океану, воно висохло б унаслідок випаровування води. Води Чорного моря є середньосолоними, Азовського — малосолоними.

Соляні гори

Загальна кількість розчинених у морській воді речовин величезна. Якби з океанів випарувалася вся вода, то дно вкрилося б 60- метровим шаром солей із них можна було б скласти вал заввишки 280 м, завширшки 1 км, який оперізував би усю Землю.

Мал. 194. Видобування солі з морської води

ЯКА ТЕМПЕРАТУРА ВОДИ В ОКЕАНІ. Температура води в морях і океанах важлива не тільки для плавців і рибалок, а й для риби і водоростей. Температура впливає на здатність утримувати кисень, яким дихає все живе під водою. Світовий океан отримує від Сонця багато тепла. Але сонячні промені нагрівають тільки поверхневий шар води (до 20 м нижче від поверхні). Його температура в різних районах океану неоднакова.

Сонячне проміння освітлює і нагріває тільки поверхневий шар води

Температура поверхневого шару води залежить від клімату і знижується від екватора до полюсів (мал. 195). Найвища температура (+25...+ 27 °С) — в екваторіальних і тропічних широтах із жарким кліматом. Найнижча (-1,8°С) — у полярних районах з холодним кліматом.

Мал. 195. Зміна температури води у Світовому океані (°С)

Коли температура прісної води річок і озер становить 0 °С, то вони починають вкриватися кригою. Температура замерзання солоної води нижча від 0 °С. Тому води Світового океану вкриваються кригою тільки в полярних районах. Лід постійно вкриває лише центральну частину Північного Льодовитого океану та оточує Антарктиду. Влітку крижаний покрив звужується, а взимку — розширюється.

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

Найтепліші води має Тихий океан, найхолодніші — Північний Льодовитий. Найвищі температури поверхневих вод спостерігаються в Червоному морі — понад +35 °С.

Крім цього, в океанах є плавуча крига, що відколюється від льодового покриву Антарктиди й островів полярних широт. Морські течії й вітри переміщують її у помірні широти, де вона поступово тане (мал. 196).

Температурні відхилення

На дні океанів є місця, де з розломів земної кори виходять гарячі води. В одному з таких джерел на дні Тихого океану температура води сягає +400 °С.

Maл. 196. Плавуча крига біля берегів Антарктиди

Температура води змінюється з глибиною: що глибше, то вода холодніша. На глибині більш як 1000 м температура завжди +2...+5 °С. На дні глибоководних западин вона становить 0 °С. Середня ж температура океанічної води лише +4 °С. Теплі води зосереджені у відносно тонкому поверхневому шарі — приблизно 100 м завтовшки. На таку глибину проникає і сонячне світло, глибше — панує темрява. Отже, океан — холодний, темний і солоний.

Позначення межі плавучої криги на карті

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

• Води морів і океанів стають солонішими через випаровування і замерзання води, менш солоними — у результаті випадання опадів, опріснення річковими водами і танення льоду.

• Температура вод Світового океану змінюється залежно від географічного положення та з глибиною.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Чому морська вода має солоний гіркуватий смак?
  • 2. Покажіть на фізичній карті світу найсолоніше море. За шкалою глибин з'ясуйте його приблизні глибини.
  • 3. Як змінюється температура поверхневих вод Світового океану залежно від географічного положення?
  • 4. Чому з глибиною температура води знижується?
  • 5. Визначте за картою півкуль, де проходить межа плавучої криги у північних районах земної кулі.

ПОПРАЦЮЙТЕ В ГРУПІ

Перелічіть чинники, які роблять воду в океанах і морях:

  • група 1 — менш солоною;
  • група 2 — більш солоною;

Поясність, чому такі наслідки впливу цих чинників. Користуючись картою, наведіть приклади морів, зважаючи на їх розташування у певних широтах, з менш і більш солоною водою.



Підтримати сайт і наші Збройні Сили можна за посиланням на Buy Me a Coffee.