Основи здоров’я. 8 клас. Бойченко

§ 10. Профілактика харчових отруєнь і кишкових інфекцій

Дізнаєтеся більше про харчові отруєння; навчитеся розпізнавати симптоми харчового отруєння; знатимете види отруйних рослин і грибів; навчитеся надавати домедичну допомогу в разі харчових отруєнь та кишкових інфекцій

Пригадайте

  • Які правила купівлі, обробки й зберігання харчових продуктів?

Харчові отруєння

Харчове отруєння виникає внаслідок вживання несвіжої чи зіпсованої їжі, інфікованих продуктів, отруйних рослин чи грибів.

Харчові отруєння спричиняють бактерії чи продукти їхньої життєдіяльності — токсини (отруйні речовини), а також мікроскопічні гриби (цвілі).

Харчові отруєння і причини їх виникнення

Продовження таблиці

Профілактика харчових отруєнь

Для профілактики харчових отруєнь та кишкових інфекцій слід:

Не можна вживати продукти, якщо:

  • вони мають неприємний запах чи непривабливий вигляд
  • упаковка зім’ята або пошкоджена
  • на упаковці не зазначено обов’язкових відомостей про склад продукту, термін його придатності і виробника
  • термін придатності продукту закінчився
  • продукти запліснявілі чи підгнилі

Отруйні рослини і гриби

Отруєння рослинами трапляються, якщо людина вжила коріння, листки чи ягоди дикорослих рослин, сплутавши їх з їстівними.

Отруйні рослини

Вовче лико

Вороняче око

Дурман звичайний

Паслін чорний

Беладонна звичайна

Блекота чорна

Отруїтися можна, якщо з’їсти багато зерен гіркого мигдалю, ядер абрикосів, персиків, слив, вишень. Вони містять отруйну синильну кислоту. У пророслій і позеленілій картоплі утворюється отруйна речовина — соланін. Таку картоплю вживати не можна.

Отруйні гриби

З усіх харчових отруєнь чи не найнебезпечнішими є отруєння грибами. Усім, хто збирає гриби, слід знати, які на вигляд отруйні гриби.

Мухомор червоний

Мухомор пантерний

Бліда поганка

Свинуха тонка

Павутинник оранжево-червоний отруйний

Опеньок сірчано-жовтий несправжній

Отруйні речовини, які містяться у грибах, не руйнуються під час термічної обробки, засолювання чи висушування. Отруїтися можна навіть їстівними грибами, що зіпсувалися під час зберігання. Щоб не отруїтися грибами, слід додержуватися правил безпеки під час збору і купівлі грибів.

Як убезпечитися від отруєння грибами

Збирати тільки їстівні гриби

Не збирати старих, перезрілих, зів’ялих, пошкоджених грибів

Не збирати рослини і гриби в екологічно забруднених місцях

Не куштувати сирих грибів, щоб визначити їхню якість і смак

Не визначати народними методами отруйність грибів

Не купувати невідомі дикорослі гриби, особливо на стихійних ринках

Не консервувати дикорослі гриби в герметичних банках, не солити різні види грибів в одній ємкості

Не давати їсти гриби дітям до 12 років

Негайно викликати «швидку медичну допомогу» в разі підозри на отруєння

Здоров’я постраждалого внаслідок отруєння залежить від того, коли виявлено перші симптоми та надано допомогу.

Симптоми харчового отруєння

  • загальна слабкість
  • блідість, спрага
  • прискорене серцебиття
  • утруднене дихання
  • головний біль
  • біль у животі
  • нудота, блювання
  • підвищена температура тіла до 38-40 °С
  • пронос, діарея
  • спазми, судоми

Якщо в людини з’явилися симптоми харчового отруєння, слід надати домедичну допомогу до приїзду лікаря.

Домедична допомога в разі харчових отруєнь та кишкових інфекцій

У разі отруєння рослинами чи грибами ефективне лікування можливе, якщо правильно визначити вид рослини чи гриба, які вжила людина. Тому залишки їжі, які вживала потерпіла людина, бажано зберегти до приїзду лікаря і передати в лабораторію на дослідження.

Висновок

Причина харчових отруєнь — вживання зіпсованих чи інфікованих харчових продуктів та отруйних рослин і грибів. Щоб уникнути небезпеки, слід додержуватися профілактики харчових отруєнь. Кожен має вміти надати домедичну допомогу постраждалому до приїзду лікаря.

Завдання

  • 1. Назвіть причини харчових отруєнь.
  • 2. Яких правил слід додержуватися, щоб убезпечитися від харчових отруєнь?
  • 3. Назвіть симптоми харчового отруєння.
  • 4. Чому не можна вживати запліснявілі продукти і позеленілу картоплю?
  • 5. Чому, на вашу думку, щороку з початком сезону збору грибів багато людей потрапляють до лікарень з отруєннями?
  • 6. Як надаватимете домедичну допомогу в разі харчового отруєння?
  • 7. Поясніть, чому при перших симптомах отруєння слід обов’язково викликати «швидку допомогу» або лікаря. Відповідь обґрунтуйте.

Ситуаційні завдання

Що порадите підліткам у наведених ситуаціях?

  • 1. Дівчата вирішили перекусити бутербродами з ковбасою, але не звернули уваги, що ковбаса мала дивний запах.
  • 2. Під час туристичного походу хлопці вирішили зібрати і приготувати гриби.
  • 3. Дівчина вирішила приготувати м’ясо та овочі на обід.
  • 4. Хлопець вирішив повечеряти салатом, що залишився після сніданку і до вечора стояв на кухонному столі.

Попрацюйте в парі або групі

Наведіть приклади отруйних рослин і грибів місцевості, де ви живете. Обговоріть, чому необхідно додержуватися правил збору грибів і рослин. На який ризик наражається людина, яка нехтує цими правилами? Назвіть вид ризику і оцініть його рівень.

Моделюйте — набувайте життєвих навичок

  • 1. Однокласник скаржиться на головний біль, біль у животі, нудоту. Він розповів, що кілька годин тому їв гриби.

Як діятимете в наведеній ситуації?

  • 2. Спекотного літнього дня збираєтеся відпочити на природі.

Що візьмете із собою, щоб убезпечитися від харчового отруєння?