Основи споживчих знань. Обираємо культуру здорового споживання. 7 клас. Криховець-Хом’як
Цей підручник можна завантажити у PDF форматі на сайті тут.
Прикінцеві положення: вчіться жити, обираючи культуру відповідального споживання
Зміни мислення — і ти зміниш своє життя.
Брайан Трейсі
Перший шкільний страйк заради клімату відбувся під будівлею парламенту Швеції у серпні 2018 року. Його організувала школярка Грета Тумберг. Її вимога полягала в тому, щоб шведський уряд зменшив викиди вуглецю відповідно до Паризької угоди, оскільки сильна спека та лісові пожежі знищували екосистеми в країні. Сидячи під Риксдагом (парламентом) з плакатом «Шкільний страйк заради клімату», Грета надихнула школярів усього світу взяти участь в екологічних протестах. Так зародився учнівський рух «Fridays for Future».
Всупереч невиліковній формі аутизму, Тумберг вважає, що її діагноз лише допомагає їй у недитячій боротьбі за привернення уваги світових лідерів до проблем зміни клімату на планеті. Грета промовляла з провідних політичних трибун світу. Активістка зустрічалася з Папою Римським та главами найбільших країн.
За свою екоактивістську позицію Грета Тумберг стала номінанткою на Нобелівську премію миру, «людиною року», отримала премію «за гуманність» як винагороду за боротьбу зі зміною клімату та екологічною кризою.
Щодня кожен з нас робить багато необдуманих дій, які мають негативний вплив на довкілля. Рідко хто замислюється над всіма шкідливими процесами, які виникають у результаті людської діяльності. Але, формуючи в собі різноманітні екозвички та особисту екоментальність, поступово ми зможемо зменшити шкідливий вплив на природу.
Особливість ментальності українського народу полягає в ощадливому ставленні до природи. Багато десятиліть ми орієнтувалися на культуру глобалізованого світу. Але настав період навернення до своїх традицій, переосмислення звичаїв у відношенні до природи та до Землі. У цьому смисл сучасної етики споживання. Сьогодні для створення екоментального середовища потрібне лише бажання. Щодня ми можемо носити із собою посуд багаторазового використання: полотняні торбинки, пляшки, лотки, в’язані торби. Зменшити витрати електроенергії вдома, в школі та за її межами.
Багато людей для подолання відстані можуть використовувати велосипеди, електромобілі, які економлять ресурси та не завдають шкоди довкіллю.
Згідно статистики, кожна людина протягом року викидає близько трьох метрів кубічних побутового сміття.
А тепер підрахуємо. На січень 2020 року чисельність людства склала близько 7,8 млрд осіб. Тобто річний «сміттєвий запас» людства тоді складе: 3 м3 х 7,8 млрд осіб = 23,4 млрд м3. Для зручності перетворимо цей об’єм у кубічні кілометри. Оскільки 1 км3 = 1 млрд м3, то 23,4 млрд м3 = 23,4 км3.
А тепер спробуємо уявити цю кількість сміття у вигляді величезного стовпа... Для спрощення розрахунків візьмемо за його основу квадрат зі стороною 1 км. У такому випадку висота стовпа сягне 23,4 км! Тобто його вершина перебуватиме в нижніх шарах стратосфери (рис. 18)! Цей стовп буде вищий, ніж Джомолунгма (8,848 км) у 2,6 раза!
Рис. 18. Порівняльна висота рійного «сміттєвого запасу» людства
І це тільки побутове сміття за 1 рік! Важко уявити, яким цей стовп був би із врахуванням промислових відходів та ще за кілька років, адже полігони сміття експлуатуються десятиріччями!..
Відходи — це не тільки сміття, а й ресурс. Сортуючи та переробляючи сміття, можна заробити чималі кошти. Сьогодні з’являється багато екоактивістів, які шукають однодумців і завдяки яким скресає негативний вплив людини на природу. Не секрет, що багато продукції перетворюється у відходи, зокрема третину харчів люди просто викидають. Але їх же ж можна хоча б компостувати...
Щоб зменшити кількість відходів, не треба купувати забагато продовольчих товарів, адже їх надлишок псується. Для цього напередодні походу в магазин варто скласти список харчів на тиждень. Не слід запасатися продовольством на тривалий час. Ви маєте переконатися, що ваша сім’я з’їсть всі куплені продукти. А ще радимо купувати товари, що мають екологічне пакования.
Продукти та надлишки страв доцільно правильно зберігати, що додасть більше шансів зменшити відходи у вашому смітнику. Для економії та мінімізації сміття можна оволодіти навиками безвідходного приготування страв. Якщо в магазинах є продукти, термін придатності яких збігає, їх варто віддавати нужденним.
Причиною змін нашого світу на краще можемо стати ми ж самі, наше мислення та наші дії. «Якщо бажаєш, щоб світ змінився, — сам стань цією зміною», — один із життєвих принципів Махатми Ганді — індійського ідеолога, основоположника філософії ненасилля. Можливо, цей принцип, маємо надію, допоможе вам у стосунках з навколишнім середовищем...
Кожному з нас слід популяризувати ідею про те, що природа — наш надійний союзник.
Популяризуйте ідеї про те, що природа може стати надійним союзником успішної підприємливої екоментальної людини! Навчіться раціонально та безпечно використовувати її ресурси, що є найкращим внеском у справу збереження довкілля, для формування нового стилю життя сучасного споживача.
СТІКЕР СЛІВ
Ментальність — спосіб мислення, загальна духовна налаштованість людини, установка особистості чи групи людей до навколишнього світу.
МініПРАКТИКУМ
Завдання 1. «Що потрібно для забезпечення добробуту родині?»
- 1. Складіть список речей, які ваша родина потребує й купуватиме цього тижня (серед них мають бути: 1-2 товари тривалого користування, 20 товарів щоденного споживання і 5 видів послуг).
- 2. Розподіліть товари щоденного вжитку за важливістю.
- 3. Визначте 5 товарів і послуг, від яких ваша родина може відмовитися, якщо їй не вистачить грошей.
- 4. Охарактеризуйте раціональність власного вибору.
Завдання 2. Створіть груповий проект «Щоб гроші не текли рікою». Він дасть можливість розкрити особливості використання води людиною. Проведіть невелике дослідження «Скільки разів на день чистимо зуби». Запропонуйте одному з друзів підійти до рукомийника та продемонструвати, як він це робить. Товаришу потрібно детально описати процес чищення зубів. Обговоріть, чи існує економний спосіб чищення зубів. Наприклад, включати воду лише для промивання зубної щітки та ополіскування рота й виключати під час самого чищення. На перший погляд, це не приводить до значного заощадження води. Проте, якщо кожен з нас буде ощадливо ставитися до води, відповідно змінивши усталені звички, то ефект може бути вражаючим. Аби переконати скептиків, запропонуйте друзям розв’язати свою сімейну економічну задачу: уявіть, що кожен член вашої родини чистить зуби, залишаючи воду відкритою весь час. Після вашої розповіді про те, як можна гуртом економити воду, родина, швидше за все, погодиться переглянути свої звички та включатиме воду лише для ополіскування щітки та рота.
ФІЗКУЛЬТСПОЖИТИВ
Перейдіть за QR-кодом і виконайте руханку.
ЕКСПРЕС-ЛАБОРАТОРІЯ
Вибираємо натуральний сік
Сьогодні у продажу є досить широкий асортимент напоїв, виготовлених на основі фруктів або овочів.
Сік — це на 100% натуральний продукт, отриманий з фруктів чи овочів шляхом прямого пресування або відновлений із концентрату, без додавання будь-яких консервантів, барвників та штучних ароматизаторів.
Якщо ж на пакованні ви бачите слово «нектар» — це означає, що цей сік розведений питною водою або цукровим сиропом. Вміст плодової частини у нектарах складає лише від 25% для гранатового нектару до 50% для яблучного.
Морс — це напій, який містить не менше 18% плодової частини. У фруктовому коктейлі ця частка не менше 15%, у соковому напої — не менше 10%. Крім цукру та лимонної кислоти, в напоях допускається присутність барвників, штучних ароматизаторів, замінників цукру, стабілізаторів консистенції та інших харчових добавок.
Соковмісний напій має містити хоча б 1% соку. Це настільки мало, що є більше рекламним трюком для приваблювання покупців.
Утім, навіть якщо ви купили натуральний сік, це не означає, що він на 100% корисний. Так, натуральні соки, які продаються в магазинах, частіше є відновленими з концентратів (це зазвичай вказується на пакованні).
Концентрати вигадали, щоб створювати певний запас на випадок неврожайних сезонів. Їх отримують шляхом випаровування води з фруктів та овочів до утворення густого пюре. У такому вигляді сировину легше зберігати і перевозити. В Україні відновлюють здебільшого соки, виготовлені з екзотичних фруктів, що на території нашої країни не ростуть. Та слід пам’ятати, що концентрат може зберігатися впродовж тривалого часу, тому від дати його виготовлення до дати розливу відновленого соку може пройти кілька років.
Також фахівці радять звертати увагу на смак та аромат напою. Сильно виражений аромат має лише свіжовичавлений сік. Тому, якщо «подих забиває» від придбаного в магазині напою, швидше за все, він містить ароматизатори. У соки можна додавати цукор, але це має відображатися на пакованні.
Що ж до яскравого забарвлення, то довго зберігати його здатен лише апельсиновий сік. А от, наприклад, натуральний гранатовий сік швидко окислюється та тьмяніє. Тому нерідко товарного вигляду йому надають за допомогою барвників.
При виготовленні соку з двох та більше видів фруктів чи овочів на пакованні зазначають їхні назви, розташовані в порядку зменшення масових часток у продукті. Виробники можуть змішувати якісні натуральні соки із соками, виготовленими з дешевої сировини, адже в міксах важко визначити співвідношення використаних соків, тому виявити їхню фальсифікацію практично неможливо.
Та найчастіше натуральні соки підробляють, розводячи їх водою. Як свідчить практика, навіть професійні дегустатори не в змозі розпізнати такі підробки. Зокрема, додавання до соку 10% води на смак практично не розпізнається. В третини дегустаторів виникають сумніви щодо якості продукту при додаванні 20% води. І лише коли сік розведений на третину, спеціалісти відчувають, що він «водянистий».
Купуючи сік, зважайте і на паковання товару. Якщо воно паперове і вицвіло, але дата відповідає терміну придатності, то це свідчить про порушення умов зберігання. Тобто сік, напевно, зіпсований. Скляна тара вважається екологічно чистою та краще захищає сік від потрапляння кисню і вологи.
Окрім складу продукту, терміну та умов зберігання, на пакованні повинна бути інформація про виробника або імпортера (назва, адреса, контактний телефон), щоб покупець міг звернутися, у разі потреби, зі скаргою на якість продукції.
БАНК ІДЕЙ
Порада 1. Запам’ятайте, які відходи не можна викидати на смітник!
• Поліетиленові пакети. Вони становлять неабияку загрозу для всього живого на землі та у воді та вважаються вторинною сировиною. Однак, через низьку рентабельність переробки поліетилену низької щільності, з якого зазвичай виготовляють таку продукцію, більшість муніципальних програм не береться за утилізацію таких відходів.
• Батарейки. Вони містять важкі метали, кислоти, луги, які, потрапляючи у воду або ґрунт, завдають непоправної шкоди навколишньому середовищу. Так, одна пальчикова батарейка забруднює 400 л води, якої вистачить одній людині на 9 місяців, та 20 м2 ґрунту, на якому, приміром, у лісі може рости 2 дерева, жити два кроти, один їжак і кілька тисяч дощових черв’яків. При цьому свинець, кадмій та ртуть, які містяться в батарейках, викликають важкі захворювання мозку, нервові розлади, провокують рак, погіршують зір, слух, викликають порушення опорно-рухової системи та захворювання дихальних шляхів.
• Люмінесцентні лампи. Зважаючи на вміст у них ртуті, вони належать до надзвичайно небезпечних відходів. Один грам цієї речовини здатний забруднити понад 3,3 тис. м3 повітря. При цьому в кожній лампі міститься приблизно 4 мл ртуті. Потрапляючи в організм людини, ця речовина сильно вражає нервову систему, нирки, печінку.
• Відпрацьовані ртутні лампи можна здати за певну плату окремим підприємствам. А більшість світлодіодних лампочок, згідно з інформацією на пакованні, безпечні і піддаються переробці.
• Скляні термометри, які також містять смертельно небезпечну для здоров’я ртуть, приймають за певну плату на утилізацію спеціалізовані підприємства.
• Невикористані ліки або ліки з вичерпаним терміном, які містять потужні хімікати, можуть забруднити ґрунт, воду та повітря.
• Побутова електроніка містить небезпечні речовини, серед яких ртуть, свинець, кадмій, вогнестійкі добавки берилію і брому. Переробкою цифрових камер, комп’ютерів, телевізорів, принтерів, iPod-плеєрів, мобільних телефонів та зарядних пристроїв, DVD, CD, картриджів від принтерів та інших електронних відходів займаються певні організації або компанії-виробники в рамках програми повернення відходів.
• Побутову техніку (холодильники, кондиціонери і т. д.), до складу якої входять охолоджувачі, утеплювачі та інші речовини, які завдають непоправної шкоди довкіллю, необхідно здавати на утилізацію спеціалізованим організаціям.
• Невикористані феєрверки або те, що від них залишилося, ні в якому разі не можна викидати на смітник. Такі відходи можуть утилізувати пожежники.
• Порожні флакончики аерозольної фарби містять небезпечні для навколишнього середовища гази та хімічні рідини. Таке сміття краще здати на переробку — за алюмінієві і сталеві ємності деякі пункти навіть заплатять невелику суму, або відвезти на місцеве звалище небезпечних побутових відходів.
• Пластикові запальнички навіть з невеликою кількістю пального можуть легко займатися. Частково використані бутанові запальнички необхідно здавати у спеціальні центри утилізації побутових відходів.
• Паливні та масляні фільтри, які зазвичай валяються обабіч доріг, краще здати на переробку. Таке сміття приймають деякі автосервісні підприємства, які використовують залишки масла як додаткове джерело енергії, а метал здають у спеціалізовані пункти прийому вторсировини.
• Шини, які теж завдають чимало шкоди довкіллю, теж необхідно здавати на переробку.
• Побутова хімія, потрапляючи у стічні та ґрунтові води, забруднює навколишнє середовище. Такі відходи краще відвезти у центр утилізації небезпечних побутових відходів.
Порада 2. Лайфхак: мобільний застосунок «Сортуй»: поради з утилізації сміття у вашому смартфоні.
Встановіть мобільний застосунок «Сортуй» (рис. 19), який швидко підкаже, куди відправити сміття — на сортувальну станцію чи на сміттєзвалище. Максимум за три кроки він визначить тип вторсировини та розповість, як її підготувати до переробки.
Крім цього, мобільний застосунок «Сортуй» допоможе відповісти на складне запитання, як поводитись із відходами, і, сподіваємося, позбавить від довгих роздумів біля контейнерів. Тепер у вашій кишені буде надійний помічник, який швидко визначить тип сміття (у тому числі за маркуванням), розповість, як його підготувати до переробки, і, врешті, допоможе знайти найближчу станцію сортування. Також «Сортуй» сповіщатиме про зміни у правилах і триматиме в курсі важливих новин операторів збору вторсировини.
Рис. 19. Мобільний застосунок «Сортуй»
БАТЛ РОЗУМНИКІВ
Ваша родина складається з п’яти осіб. Кожен член родини чистить зуби двічі на день. Чищення зубів зазвичай триває близько 3 хвилин, а за хвилину з крана виливається, в середньому, 2 літра води. Альтернативний спосіб чищення зубів дозволяє заощадити 1 літр води на особу. Розрахуйте:
- а) об’єм використаної родиною води, коли її не закривають під час чищення зубів;
- б) об’єм використаної родиною води, коли застосовують альтернативний спосіб чищення;
- в) об’єм води, що його ваша родина може зекономити за один день.
Розрахуйте також об’єм зекономленої родиною води за один рік.
Визначте й економічний ефект, тобто суму зекономлених коштів, знаючи, наприклад, що вартість 1000 л (1 м3) води (станом на вересень 2020 р. у м. Тернопіль) становить 27,34 грн.
КУЛІНАРНИЙ КОНСТРУКТОР
Гарбузове варення — замість ліків на зиму
Цікаво знати про гарбуз. Як відомо, гарбуз багатий на мінерали: фтор, магній, мідь. 100 грамів гарбуза містить 1 грам білка і в 5 разів більше каротину, ніж морква. Тому страви з гарбуза смачні і дуже корисні для здоров’я. Тож готуємо гарбузове варення.
Інгредієнти:
- гарбуз — 3-4 кг;
- апельсини — 2 шт.;
- лимон — 1 шт.;
- курага — 1 кг;
- цукор — 3 скл.
Спосіб приготування:
Зніміть шкірку з гарбуза, апельсинів та лимона. Поріжте всі інгредієнти на дрібні кубики, перемішайте з цукром і варіть у каструлі, не доводячи до кипіння. Дайте охолонути, розкладіть у банки і поставте в холодильник. Споживайте з користю і будьте здорові!
Цей контент створено завдяки Міністерству освіти і науки України