Історія України опорні конспекти 9 клас

Тема 3. Соціально-економічне життя народу та український національний рух у першій половині XIX ст.

Сільське господарство

Розвиток сільського господарства

Україна була в основному сільськогосподарською країною. Вирощували пшеницю, жито, гречку, овес, ячмінь, просо. Жито сіяли лише в північній частині України, де були гірші землі.

Поширювали нові культури: соняшник, картоплю. В Бессарабії та на Херсонщині почали вирощувати кукурудзу, яку завезли сюди переселенці — болгари і румуни.

Широкого поширення набув цукровий буряк.

У Галичині німецькі колоністи почали вирощувати нові культури, яких раніше тут не було, — конюшину, ріпак.

У Лівобережній Україні (Полтавській, Харківській, Чернігівській губерніях) поряд із зерновими вирощували також тютюн, коноплі і частково — цукровий буряк.

На Правобережжі (у Київській, Подільській, Волинській губерніях) вирощували озиму пшеницю та цукровий буряк. У Південній Україні (Катеринославській, Херсонській та Таврійській губерніях) вирощували пшеницю на експорт і розводили тонкорунних овець.

У сільському господарстві панувало трипілля, землю угноювали дуже рідко, використовували традиційну сільськогосподарську техніку — плуги' сохи, однозубі та тризубі рала, серпи, коси, ціпи. Та навіть цих примітивних і застарілих знарядь праці не вистачало. Наприклад, у 1838 р. на 100 селянських господарств припадало лише два плуги. Недосконале сільськогосподарське знаряддя, стихійні лиха (посухи, заморозки тощо) зумовлювали Низьку врожайність, що становила 4 — 5 ц з га.