Ваша електронна бібліотека

По історії України та всесвітній історії

"Русь" - "Мала Русь" - "Україна"

ДОДАТОК 14. Воскресінський літопис 

Том I

Стор. 206-207. 1246 p.

Бысть нахождение безбожных Татаръ на землю Рускую.

Стор. 211. 1246 р.

Князю же великому Ярославу тогда сущу во орде у Кановичь, и много пострада отъ безбожныхъ Татаръ за землю Рускую.

...сий же великий князь положи душю свою за други свои и за землю Рускую...

Стор. 214.1249 р.

Тое же зимы прииде Александръ Ярославичь отъ Кановичь на Киевъ и на всю Рускую землю, а Ондрей братъ его седе на столе въ Володимери.

Стор. 217. 1255 р.

Тое же зимы приехаша численници изъ Татаръ, и сочтоша всю землю Рускую, и поставиша десятникы и сотникы, толико не чтоша игуменовъ, и попов и чрънцовъ, кто служитъ святымь церквамь. Се же все бысть на Руской земли грехъ ради нашихъ.

Стор. 219. 1261 р.

Бе бо того лета приехалъ Титямъ посломъ на Русь отъ царя Татарскаго.

Стор. 220-221. 1263 р.

...много тружеся за землю Рускую, и за Новгороді», и за Псковъ и за всю землю Рускую живот свой полагаа за православное християнство.

Стор. 228. 1270 р.

И въ то время приела митрополитъ грамоту в Новгородъ, рекъ такои “мне поручилъ Богъ архиепископью въ Руской земли, и вам послушати Бога и мене митрополита, и вы крови не проливайте”

Стор. 231. 1275 р.

Въ то же лето ходиша Татарове и Рустии князи на Литву.

Стор. 232. 1277 р.

Князи же вси со царемь Менгутемремъ поидоша въ войну на Ясы, и приступиша Рустии князи ко Ясскому городу ко славному Дедякову, и взяша его месяца февраля 8, и многу корысть и полонъ взяша, а противныхъ избита безчислено, градъ же ихъ огнемъ пожгоша. Царь же Менгутемеръ добре почти князи Руские, и похвали ихъ велми, и одаривъ ихъ, отпусти коегождо во свою отчину.

Стор. 236.1283 р.

Поставленъ бысть на Русь митрополитъ Гречинъ, именемъ Максимъ.

Стор. 238.1284 р.

Два оны бесерменина, ихъ же остави Ахмать, идоста изъ свободы во свободу, въ неделю Фомину, а Руси с ними боле 30 человекъ. Слышавъ же то Липецкий князь Святославъ, и ста на пути съ мужи своими, стерега ихъ; егда же поидоста она, и тогда удари на нихъ разбоемъ, и уби ту Рускихъ 25 да два бесерменини... а веси обычай Татарской, а и въ насъ въ Руси лихо есть разбой чинити... но остался еси въ Руси, въ лесехъ Вороножскихъ...

Стор. 242. 1296 р.

Бысть нелюбие межи князей Рускихъ, княземъ великимъ Андреемъ, и братомъ его Даниломъ Александровичемъ Московскимъ, и княземъ Иоаномъ Переяславскимъ, и княземъ Михаиломъ Тверскимъ.

Стор. 247. 1309 р.

...гладъ великъ бысть по всей земли Руской.

Стор. 247. 1310 р.

Петръ митрополитъ Киевский и всея Русии...

Стор. 251. 1319 р.

...приснопомятный митрополитъ Киевский и всея Руси Максимь.

И бывше пре велице межи ими, и бысть тягота велика въ Руской земли за наши согрешениа.

...прииде благоверъный князь Михайло в Русь, и посаженъ бысть на столе великого княжениа въ Володимери блаженнымъ, преснопаметнымъ митрополитомъ Киевскимъ и всея Руси Максимомъ.

Стор. 260.1319 р.

Вежу же блаженного разграбиша Русь и Татарове...

Стор. 265. 1327 р.

Того же лета прииде изъ орды посолъ силенъ на Тверь, именемъ Щелканъ, со множествомъ Татаръ, и начата насилие творити велико, и князя Александра Михаиловича и его братью хотяще побити, а самъ сести хотяще в Твери на княжении, а иныхъ князей своихъ хотяще посажати по инымъ городомъ Рускимъ, и хотяше привести христианъ въ бесерменскую веру.

Стор. 266.1327 р.

Того же лета поиде великий князь Иванъ Даниловичъ въ орду, а на зиму прииде изъ орды на Русь, а съ нимъ 5 темниковъ великихъ князей.

Стор. 266. 1328 р.

Седе на великое княжение великий князь Иванъ Даниловичь, и бысть тишина велика християномъ по всей Руской земли на многа лета. Того же лета приде на Русь митрополитъ, Гречинъ, именем Феогнастъ.

Стор. 267. 1329 р.

И поиде князь великий Иванъ Даниловичь на Псковъ ратью, а съ нимъ Тверьские князи Костянтинъ и Василей Михаиловичи, и князь Александръ Суждальский, и прочий князи Рустии и Новгородци, и сташа во Опокахъ.

Стор. 269.1332 р.

Того же лета меженина бысть велика въ Руской земли.

Стор. 271. 1339 р.

...посла царь Азбякъ на Русь по князя Александра Михаиловича...

Стор. 273. 1341 р.

И поидоша вси князи Рустии въ ордуи князь Семенъ Ивановичь съ братьею, и князь Василей Давыдовичь Ярославьский, и князь Костянтинъ Тверьский, и князь Костянтинъ Васильевичь Суждалский и прочий князи Рустии... Тое же осени выиде изъ орды на великое княжение князь Семенъ Ивановичъ, и съ нимъ братиа его Иоанъ и Андрей, и все князи Рускиа подъ руце его даны, и седе на столе въ Володимери.

Стор. 285. 1352 р.

И потомъ было намъ размирие съ Русью 40 лет...

Стор. 286.1352 р.

...а все то мене Богъ казнилъ за мое высокоумие, что есмь наступалъ на Русь на крестномъ целовании. И ныне же приказываю своимъ детемъ, и своей братии и всей земли Свейской: не наступайте на Русь на крестном целовании.

Том II

Стор. 24-25. 1358 р.

Того же лета выиде изъ орды посолъ, царевъ сынъ, именемъ Маматъ Хожа, на Резанскую землю, и много тамо зла сътвори, и къ великому князю Ивану Ивановичю прислалъ о разьезде земли Резанской; князь же великий не впусти его во свою отчину въ Рускую землю.

Стор. 26. 1361 р.

А князь Ондрей Костянтиновичь въ то время поиде изъ орды въ Русь, и на пути удари на него князь Рятякозь; и поможе Богъ князю Андрею Костянтиновичю и прииде здравъ на Русь.

Стор. 33. 1370 р.

Слышавъ же то князь Михайло бывшее отчине его Тфери, и сжалися зело, и поиде изъ Литвы въ орду Мамаеву, и испроси себе посла у царя Сарыхожу, и вземъ ярлыки у царя на великое княжение, и поиде на Русь.

Стор. 34. 1371 р.

Того же лета прииде изъ Ерусалима некоторый митрополитъ, именемъ Германъ, на Русь.

Стор. 39-40. 1375 р.

Князь же великий Дмитрей Ивановичь видевъ се яко сложи къ нему целование крестное князь Михайло Тверской, разосла грамоты въ все великое княжение свое и къ братии своей, и повеле всемъ людемъ къ себе вборзе быти, а самъ поиде къ Твери; пришедшу же ему на Волокъ, и ту приидоша къ нему вси князи Рустии, кийждо съ силою своею, и поиде съ Волока месяца июля въ 29 день, а съ нимъ: тесть его князь Дмитрей Костянтиновичь Суждальский, князь Володимеръ Андреевичь, князь Борис Костянтиновичь, князь Семенъ Дмитриевичь, князь Андрей Федоровичь Ростовьский, князь Василей Костянтиновичь Смоленский, князь ВасилейВасильевичь Ярославский, князь Романъ Васильевичь, князь Феодоръ Романовичь Белозерскый, князь Василей Михаиловичь Кашинский, князь Андрей Федоровичь Стародубский, князь Романъ Михаиловичь Дмбрянский, князь Романъ Семеновичь Новосилский, князь Семенъ Костянтиновичь Оболенский, брат его князь Иванъ Костянтиновичь Торуский, и вси князи Рустии, кийждо съ своими полкы, и начата воевати волости Тверскиа.

Стор. 40. 1375 р.

...слмшаша великого князя Дмитриа Ивановича стояща подъ Тферию съ всеми князи Рускими, съ многою силою, и убоявшеся Литва, побегоша назадъ.

Стор. 43. 1376 р.

...начашя стреляти, а ниии зъ города громъ пущаху страшаще Руские полкы, а инии изъ самостреловъ стреляху, а друзии на велбудехъ выежжаша, полошающе кони Руские; они же никакоже сего страшахуся, но крепко сташа противу на бой, и устремишася единодушно на нихъ, они же окааннии побегоша в градъ свой, и погониша Русь по нихъ, бьюще ихъ.

Стор. 44. 1377 р.

А въ то время поганий князи Мордовьстии поведоша рать Татарскую втаю, изъ Мамаевы орды, на князей Руских, княземъ же про то вести не было.

Стор. 46. 1377 р.

...приемлемъ бываеть честно от великого князя Ивана Ивановича, и отъ всехъ князей Рускихъ, и отъ епископъ, и отъ всего священнического чина и отъ всея Руские земли.

Стор. 53. 1378 р.

О бою на Вожи. Того же лета ординьский князь, поганый Мамаа, собравъ воа многи, и посла Бегича ратию на великого князя Дмитрия Ивановича и на всю Рускую землю... Великий же князь Дмитрий Ивановичь възвратися къ Москве съ победою великою и съ многою кормстию, и рати распусти коиждо въсвоаси.

Стор. 55. 1380 р.

“поидемъ на Руского князя и на всю Рускую землю, якоже при Батый цари было”

Стор. 56. 1380 р.

и рече князь великий брату своему князю Володимеру Андреевичю и къ всемъ Руским княземъ...

Стор. 60. 1380 р.

...яко основанию земному двигнутися отъ множества силы Руские.

...се бо всташа на нь три земли и три рати: Татарская, Литовскаа, Рязанская.

...начашасъежжатися сторожевые пълки Руские и Татарские.

Стор. 64-65. 1380 р.

Царь же Тактамышь шедь взя орду Мамаеви, и царици его, и казну его, и все улусы пойма и раздели богатство Мамаево дружине своей; потомъ же отпусти послы своя на Русь къ великому князю Дмитрию Ивановичю къ всемъ княземъ Рускимъ, и поведал имъ свой приходъ, как селъ на царстве, и победилъ спорника своего, а ихъ врага Мамая, и сяде на царстве Волжскомъ.

Стор. 65-66. 1382 р.

О Московскомъ взятии отъ царя Тактаммша и о пленении земля Рускыа.

...злое пришествие Тактамышово на Рускую землю...

...повеле торговцы Рускиа избити и гостей грабити...

...поиде изгономъ на великого князя Дмитрея Ивановича и на всю Рускую землю.

Стор. 66. 1382 р.

Князь Олегъ Рязанский срете царя Тактамыша, преже даже не вниде въ землю Рязанскую, и бывъ ему челомъ и бысть ему помощникъ на победу Руси, но и поспешникъ на пакость христианомъ, и инаа некаа словеса изнесе о томъ, како пленити землю Рускую, и како безъ труда взяти каменъ городъ Москву, и како победити и изнимати великого князя Дмитриа Ивановича; еще же и царя обведе около своея отчины, земли Рязанскиа, хотяше добра не намъ, но своему княжению помогааше. И въ то время неколи си едва прииде весть великому князю Дмитрию Ивановичю, възвещающи рать Татарскую; аще бо и не хотяше Токтамышъ, дабы кто принесъ весть на Рускую землю о его приходе, того бо ради вси гости Рускиа поимани быша и пограблени и удръжани, дабы не было вести Руси, но обаче суть нецыи доброхоты на пределехъ ординскыхъ на то устроени, поборницы суще земли Руской... начаша думу таковую думати великий князь Дмитрей Ивановичь съ всеми князи Рускими, и обретеся разность въ нихъ, не хотяху помогати.

Стор. 71. 1382 р.

Бяше бо дотоле видети градъ Москва великъ и чюденъ, и много людей в немь, кипяше богатствомъ и славою, превзыде же вся грады въ Рустей земли честию многою, въ немъ же князи и святителие живяста.

Стор. 71-72. 1382 р.

Великий же князь Дмитрей Ивановичь и съ княгинею и зъ детми бысть на Костроме, а братъ его князь Володимеръ Андреевичь на Волоце, а мати его и княгини его въ Торжку, а владыка Герасимъ Коломенский въ Новегороде. Елма же царь распусти вой по всей земли Руской воевати княжение великое, овии шедше къ Володимерю много людей посекоша и въ полонъ поведоша, а инии ходиша къ Звенигороду, и инии къ Можайску, а друзии къ Волоку, а инии къ Переяславлю а инии къ Юриеву шедше... много зла створиша земли Руской...

Стор. 75. 1386 р.

...великий князь Дмитрий Ивановичь събравъ воя многы, и пойде зъ братомъ своимъ, Володимеромъ Андреевичемъ и съ всеми князи Рускими на Новъгородъ Великий, волости и села воюючи и жгучи, дръжа гневъ на Великий Новгородъ.

Стор. 79-82. 1389 р.

...внук же бысть князя великого Ивана Даниловича, събрателя Руской земли... скипетръ дръжави Рускиа земля... възрадовася вся земля Руская... страхомъ господьства своего огради всю землю Рускую... великий князь Дмитрей Московский себе именуеть Руской земли царя, и паче чеснейша к тебе славою, супротивъ стоить твоему царству” и бысть тишина велика въ Руской земли.

Стор. 84. 1389 р.

...далъ есть сину своему отчину свою землю Рускую... своеа отчины по частямъ, на чемъ имъ княжити, и земли имъ раз дели по жеребьемъ.

Стор. 87. 1389 р.

Похваляетъ бо земля Римская Петра и Павла, а Асийскаа Ивана Богослова, и Индийскаа апостола Фому, Иерусалимскаа Якова брата Господня, Андрея Пръвозванного все Поморие, царя Костянтина Гречскаа земля, Володимера Киевскаа съ окрестными грады; тебе же, великий князь Дмитрей Ивановичь, вся Рускаа земля.

Стор. 91. 1392 р.

...и бысть тогда радость велика въ Рустей земли.

Стор. 92. 1392 р.

Данило Феофановичь... служаще бо государю безо льсти въ орде и на Руси...

Стор. 95. 1395 р.

И оттоле въсхоте Темиръ Аксакъ идти на Рускую землю... поиде же пакы на Рускую землю.

Стор. 101. 1396 р.

Слмшавше же сие православний христиане въ всехъ странахъ Руских, и прославиша Бога.

Стор. 103. 1398 р.

...а у наместника великого князя взяша присудъ и пошлины, а самого пустиша в

Русь.

Стор. 105. 1400 р.

...на Москве на великом княжении, на всей Руской земли.

Стор. 109-1402 р.

...князь Семенъ Дмитриевичь Суздальский... въ животе своемъ многи напасти подъятъ, и многы истомы претерпе въ орде и на Руси добиваася своей отчины.

Стор. 109-1403 р.

Приходилъ изъ орды на Русь посолъ, царевичь Ентякъ, и былъ на Москве да изъобъмлъвилъ Микулу Татарина.

Стор. 119. 1408 р.

...егда вся орда истощися и вси Татарове на Русь изидоша вьевати...

Царь же Булатъ в ужасе зело бысть, и посылаеть вскоре на Русь по Едигея...

Стор. 120. 1408 р.

И бысть тогда въ всей Руской земли всемъ христианомъ туга велика, и плачь неутешимъ, и рыдание и кричание; вся бо земля пленена бысть, начень отъ земля Рязанскиа и до Галича и до Белоозера.

Стор. 125. 1417 р.

...положиша и ві церкви Архангела Михаила, идеже вси князи Рустии лежать.

Стор.129. 1422 р.

Гладъ бысть силенъ по всей земли Руской, на Москве оковъ ржи по рублю, а на Костроме по два рубля, а въ Новегороде въ Нижнемъ по 200 алтын оковъ ржи.

Стор. 131. 1425 р.

...почать быти моръ на Москве; а пришелъ отъ Немець въ Пьсковъ, а оттоле въ Новъгородъ, такоже доиде и до Москвы и на всю землю Рускую.

Стор. 132. 1426 р.

Моръ бысть великъ въ градехъ Рускыхъ.

Стор. 149. 1439 р.

...зла много учинивъ земли Руской.

Стор. 150. 1440 р.

Приде Сидоръ [митрополит] на Рускую землю, в благоспасаемый градъ Москву. Стор. 158. 1446 р.

А князь велики прииде къ Мурому, и мало побывъ тамо поиде къ Володимерю; и бысть радость велика всемъ градомъ Рускимъ о приходе великого князя.

Стор. 199-1459 р.

Того же лета Татарове Седи Ахматовы, похвалився, на Русь пошли.

Стор. 204. 1425 р.

Того же лета поиде безбожный царь Махмуть на Рускую землю съ всею ордою и бысть на Дону... и тако Богъ избави Рускую землю отъ поганыхъ.

Стор. 215. 1471 р.

...отъ великого князя Володимера, крестившаго землю Рускую...

Стор. 232. 1472 р.

Того же лета злочестивий царь ординский Ахматъ подвижеся на Рускую землю съ многими силами.

Стор. 275. 1480 р.

...тогда Татарове страхомъ одръжими побегоша, мняще, яко берегъ дааху имъ Русь и хотять съ ними битися.

Царь же бежа в орду, и приде на него Нагайский царь Ивакъ, и орду взя его уби; един царевичь хоте за рекою имать Украйну, князь же велики посла братию свою дву Андрееву и услыша Татарове и типобегоша; и тако избави Богъ и Пречистаа Рускую землю отъ поганыхъ. О храбрии, мужественнии сынове Рустии! Потщитеся съхранити свое отчьство, Рускую землю, отъ поганыхъ.

Стор. 279-1480 р.

...обороняху Рускую землю отъ поганыхъ...

...како и колико бися съ оканными Половцы за Рускую землю...

Стор. 333. 1512 р.

Тое же весны, маиа, приде весть къ великому князю, что Крымского царя Минглигиреевы дети, Ахматъ Кирей и Бурнаш Кирей, пришли безвестно на великого князя украйну, на Белевские и на Одоевские места.

Стор. 388. 1541 р.

О приходе Крымского царя Сафа Киреа на Рускую землю къ Оке реке на берегъ.

А царь забылъ своей правды и дружбы, нача наряжатися на Русь...

Стор. 389-1541 р.

Нагай Бакий князь со многими людьми, да Кафинци, и Азтороканци, и Азовци и Белгородци, идеть на Русь съ великою похвалою...

Стор. 393. 1541 р.

Царь же видевъ и подивися Русыхъ сынов храбрости

Стор. 394. 1541 р.

...нача вспоминати Темирь Аксака, такоже на Русь приходилъ съ многими силами, желаемого не получи, и сказаша ему старые Татарове что темь приходомъ Темирь Аксакъ градъ Елечь взялъ. А царь княземъ говорилъ... да не рекуть люди что царь приходилъ на Рускую землю, а Руси не учинилъ ничего.

Текст подано за: Воскресенская летопись. — Русские летописи. Том второй. Том третий. - Рязань, 1998.