Ваша електронна бібліотека

По історії України та всесвітній історії

"Русь" - "Мала Русь" - "Україна"

ДОДАТОК 12. Типографський літопис

Стор.130.1255 р.

...приехаша численицы ис Татаръ и съчтоша всю землю Роускоую и поставиша десятникы и сотникы и тысячникы, толико не чтоша игоуменовъ, поповъ и черньцовъ, хто слоужить святым церкьвемъ. Се же все бысть на Роуской земле грихъ ради нашихъ.

Стор. 131. 1262 р.

Бибо того лта приехалъ Титямъ посломъ на Роусь отъ царя Коутлоубиа.

Стор. 133. 1266 р.

Того же лта князь великый Дмитрей Александровичь со всими князи Роусскыми и князь Домантъ, зять его, со Псковичи идоша [на] Нимци и бишяся с ними в земли ихъ Немецькой.

Стор.134.1277 р.

И пристоупиша Роусстии князи къ Ясьскомоу граду къ славному Дедяковоу и взяша его мисяца февраля въ 8 и многоу корысть и полонъ взяша, а противных избита бесчислено, градъ же ихъ огнемъ пожгоша. Царь же Менгоутемерь добре почести и князи Роусскиа и похвали ихъ велми и, одаривъ ихъ, отпусти коевождо во свою отчиноу.

Стор.138.1284 р.

...два оны бесерменина, ихже остави Ахматъ, идоста исъ свободы въ свободоу в неделю Фомину, а Роуси с ними более 30 человик... Егда же поидоста она, и тогда оудари на нихъ разбоемъ и оуби тоу Роуси ихъ 25 да два бесерменина... а и оу насъ в Роуси лихо есть разбой чинити, то пойди ныни в Ордоу и отвичай и когда рать пришла на насъ, ты тогда со мною ко царю не бижалъ, но осталъся еси в Руси в лесихъ Воронежскыхъ...

Стор.139-1293 р.

...князь Ондрий Александровичь иде въ [0]рду съ иними князи Рускими и жаловался царю на брата своего, князя Дмитреа Александровича.

Стор. 141. 1306 р.

...бысть на Роуси Таирова рать.

Стор. 142. 1315 р.

...прииде из Орды князь великы Михаилъ, ведый за собою оканнаго Темеря и Маръхожоу и Индыа и много зла оучини Роуси.

Стор. 142-143. 1318 р.

...прииде посолъ на Роусь лют, именемъ Кочка, и оуби оу Костромы 100 и 20 человикъ и, оттоли шедъ, пограби Ростовъ и церкви разграби, а люди плини...

Бившемъ же имъ въ Орди, и дасть царь великое княжение князю Михаилоу. Пришедшю же ему в Роусь, и посаженъ бысть на столи великого княжениа въ Владимери блаженнім митрополитомъ Максимомъ... остави царь в Орди оу себи князя Юрья Даниловича, а князя Михаила отпусти на Роусь... дата великое княжение князю Юрью Даниловичю и отпоустиша с нимъ на Роусь единого отъ князей своихъ, безаконьного и треклятаго, оканнаго Кавгадыа. Пришед же на Роусь князь Юрьи, и поидеть ратью къ Твери, съвоукоупивъ всю землю Низовскую и с кровопивцемъ Кавгадыемъ.

Стор. 149. 1318 р.

Оттоли же повезоша его в Русь. Везущоу по городомъ по Рускымъ и, довезша Москвы, положиша его въ церкви святаго Спаса...

Стор. 149. 1319 р.

...князь великы Юрьи Даниловичь прииде в Русь на великое княжение...

Стор. 151. 1327 р.

...прииде из Орды посолъ силенъ на Твирь, именемъ Шолканъ, со множеством Татаръ, и начата насилиа творити великомоу князю Александру Михайловичю и его братью хотяше побити, а самъ систи хотяше в Твири на княжении, а иныхъ князей своихъ хотяше посажати по инымъ городомъ Роускимъ и хотяше привести хрестьянъ в бесерменскоую вироу... Того же лита поиде великый князь Иванъ Даниловичь в Ордоу, а зимоу прииде из Орды на Русь, а с ним 5 темниковь великих князей.

Стор. 152. 1328 р.

Того же лита прииде на Русь митрополитъ Гречинъ, именемъ Феогнастъ, той на Киеви не бывалъ.

Стор.152.1332 р.

Того же лита меженина бысть велика в Роусской земли.

Стор. 154. 1341 р.

И поиде въ Орду князь Семенъ Ивановичь и з братьею и вси князи Роустии. Тое же осени выиде из Орды на великое княжение князь Семенъ Ивановичь, и вси князи Роустии даны подъ роуци его, и сиде в Володимери на столе.

Стор. 157-158. 1352 р.

Рукописание Магноуша, короля Свийскаго... А приказываю своимъ дитемъ и своей братии и всей земли Свейской не наступати на Роусь на крестном целовании, занеже намъ не пособляется... И потомъ было намъ размирию с Русью 40 лит... А все то меня Бог казнилъ за мое за высокоумие, что наступилъ есмь на Роусь на крестномъ целовании. И ныни же приказываю своим дитемъ и своей братье и всей земле Свийской: не наступайте на Роусь на крестном целовании.

Стор. 159-1354 р.

...поставлень бысть митрополитъ владыка Алексий, и на ту же осень выиде на Русь.

Стор.160.1361 р.

А князь Андрий Костянтиновичь поиде в то время в Роусь, и на поути оудари на него князь Рятякозь, и поможе Богъ князю Андрию, и прииде на Роусь здравъ.

Стор. 165. 1370 р.

А князь Михайло Твирскы поиде в Орду Мамаеву изъ Литвы, испроси себи посолъ оу царя, именемъ Сарыхожю, и вземъ ярлыки на великое княжение, поиде на Роусь.

Стор.166. 1371 р.

...приходи изъ Иерусалима никоторый митрополитъ, именемъ Германъ, на Роусь милостыня ради о искуплении долга, понеже бо имъ насулие отъ поганыхъ Срацинъ.

Стор. 170-171. 1375 р.

А князь великый Дмитрей Ивановичь видивъ се, яко сложи к немоу целование крестное князь Михаилъ Тверскый, и разосла грамоты во все великое княжение свое и къ братии своей и повели всимъ людемъ к сибе вборзи быти, а самъ поиде к Твери. Пришедшю ему на Волокъ, и ту придоша к нему вси князи Роустии, кыйждо с силою своею. И поиде с Волока мисяца июля въ 29 день, а с ним тесть его Дмитрей Костянтиновичь Соуздальский, князь Володимерь Андриевичь, князь Борись Костянтиновичь, князь Семенъ Дмитреевичь, князь Андрий Феодоровичь Ростовскый, князь Василей Костянтиновичь, брат его князь Александръ Костянтиновичь, князь Иванъ Васильевичь Смоленскы, князь Василей Васильевичь Ярославскы, князь Романъ Васильевичь, князь Феодоръ Романовичь Белозерьскмй, князь Василей Михайловичь Кашиньскы, князь Федоръ Михайловичь Можайскмй, князь Ондрий Федоровичь Стародубьскы, князь Романъ Михайловичь Дебрянскый, князь Романъ Семеновичь Новосилски, князь Семенъ Костянтиновичь Оболенскый, брат его князь Иванъ Костинтиновичь Торускы, и вси князи Роустии, кыйждо съ своими полкы, начата воевати волости Твирские... Егда приидоша близь Твири и слышаша великого князя Дмитреа Ивановича стоаша под Твирию съ всими князи Роусскими съ многою силою, и оубоявшеся Литва побегоша назадъ.

Стор. 172.1376 р.

...прииде некоторый митрополитъ, именем Марко, отъ святыа Богородица изъ Синайскыя горы на Роускоую землю милостыня ради. Потомъ же в то же лито прииде изъ Иерусалима архимандритъ, именемъ Нифонтъ, из монастыря архаггела Михаила, иже в Иерусалими, на Роусь, также милостыня ради...

Стор. 173. 1376 р.

Поганий же изидоша противу ихъ и сташа на бой и начата стриляти, а инии изъ города громъ пущаху, страшаще Роускиа полкы, и инии изъ самостриловъ стриляхоу, а дроузии на вельблоудехъ выихаша, полошающе кони Роусскиа...

Стор.174.1377 р.

А в то время поганий князи Мордовстии подведоша рать Татарскоую втаю изъ Мамаевы Орды на князей на Роусскыхъ.

Стор.184.1378 р.

Ординский князь Мамай поганы, събравъ воа многы и посла Бигича ратию на великого князя Дмитреа Ивановича и на всю землю Русскую... И стояху промежи собою о реци о Вожи немного дний, потомь же переидоша Татарове на сю сторону и оударивша в кони свои, кликноуша и скочиша вборзи и потомъ на грунах поидоша; Роустии же полци потекоша противу имъ.

Стор. 186-193. 1380 р.

И разгорди окаанный Мамай и мня ся яко царя и сътворивъ злый съвитъ съ князи своими темными, река: “Поидемъ на Роусскую землю и поплинимъ ю, якоже и при Батые было, хрестьянство погоубимъ, а церкви ихъ огнемъ попалим”, гниваше бо ся люти злочестивий о избьеныхъ князехъ его на реци на Вожи... И прииде на Коломноу, собравъ вой своихъ 10000 и сто, опроче князей Роусскихъ и воеводъ местныхъ. От начала бо такова сила не бывала князей Рускихъ, якоже в се время... “Не ходи, понеже оумнозипіяся врази наша, не токмо Татарове, но и Литва и Рязанци” Мамай же, слышавъ приходъ великого князя с всими князми Русскими и съ всею силою к реци к Доноу... Сиа же изрекъ и посемъ же рече братоу своемоу, князю Владимеру, и всимъ княземъ Роускым и воеводам... Великий же князь Дмитрей повели всимъ княземъ Роусскымъ и воеводамъ съ всими полки своими поити за Донъ в далние чясти земли. И переидоша вскори Донъ люто и великимъ сверепствомъ напрасно, яко и земли подвизатисяотъ множества силы Русские... Се бо въсташа нань три земли и три рати: Татарскаа, Литовскаа, Рязанскаа... И начаша съижджатися Роустии полци и Татарские... И се поиде великаа рать Мамаева и вся сила Татарская, а князь великий поиде противу съ всими княз[и] Роусскими и съ всими ратьми своими на поганыа... И бысть сича велика и брань крипка и трусъ великъ зило, яко отъ начала не бывала такова сича князем Роусским... И бяше видити Роусинъ за Татариномъ гоняшеся, а Татаринъ Роусина достигаше, смятоша бо ся и смесишася, кыйждо бо искаше своего противника побидити... съ всими князи Роусскими и с воеводами и с прочими боляры и съ всими вой... А Мамай тогда не во мнози оубежа и побеже в землю свою... еще всхоти изгономъ ити на Роусь... Царь же Тактамышь, шедъ, Орду взя Мамаеву... Потом же поусти послы своя на Русь к великому князю Дмитрею Ивановичю и къ всимъ княземъ Роусскымъ, поведаа имъ свой приходъ, како силе на царстве... Князи же Роусские посла его отпустиша с честию и съ дары...

Стор.194.1382 р.

Исходящи второму литоу царства Тахтамышова, и посла Татаръ своихъ в Болгары, иже есть градъ на Волзи, и повели торговци Русские избити и гости грабити... и поиде изгономъ на великого князяДмитре Ивановича и на всю землю Рускую и идяше безвистно, внезапоу, с уминиемъ и тако всимъ злохитриемъ не дадящи передъ собою висти, да не оуслышанъ боудеть на Русско[й] земли приходъ его... Они же, пришедше, не обритоша его, би бо вборзи идый на Роусь иде из города Москвы, хотя ити противу Татаръ, и начать с братьею своею и съ всими князи Роусскими о том думати, яко ити противоу безбожнаго царя Тахтамыша.

Стор. 198-199-1382 р.

Взятъ же бысть град Москва... богатствомъ и славою, превзыде же все грады Роусстий земли честью многою... И ни единъ же токмо сей градъ плененъ бысть, но ини мнози грады и страны, къ Володимерю граду шедше, поплениша Татарове, а людей иссикоша, а иныхъ в полонъ поведоша, а инии ходиша къ Звенигороду и к Можайскоу, и тимъ такоже створися, а инии, шедше, Переяславль взяша и пожгоша его... а инии к Юрьеву шедше, пограбиша и пожгоша и инии мнози гради и власти и села и монастыри повоеваша и пожгоша и много зла земли Роусстий створиша. А царь отъ Рязани поиде къ Орди и отпусти на Роусь посолством шурина своего Шахомата...

Стор. 200-201. 1382 р.

Князю же Борису Костянтиновичу тогда в Орди соущю у царя Тахтамыша и [с] сыномъ своим Иоанном, и дасть ему царь княжение Нижнего Новгорода, и выиде на Роусь ноября въ 8 день.

Стор. 204.1390 р.

...прииде на Москву изъ [Царя]града Киприянъ митрополит... Тогда же приидоша с нимъ на єпископи свои епископъ Рустии: на Ростовъ... на Суждали ...на Черниговъ, на Брянескъ... на Рязани... на Туровъ.

Стор. 207-212. 1395 p.

...и велику брань сътвори и многъ мятежъ въздвиже въ [0]рде и на Руси своимъ приходом... и прогна царя Тахтамыша. И оттоли восхоти ити на Русскую землю, к Москви, хрестьанъ воевати... какъ готовиться воевати Русскоую землю, какъ похваляться ити к Москви, хотя взяти ю, какъ хощеть люди Роускиа плинити... отречеся воевати Роусскоую землю и въсхотишяся быстрие на потечение путняго шествиа и скорие грядоуть къ Орди, и к Роуси тылъ показующи... отъиде, отъ Русьскиа земли отстоупивъ, поиде прочь, отноуду же и прииде, а земля Роусскиа отинуде не прикосноуся...

Стор. 214.1398 р.

...Слышав же то князь великы Дмитрей Ивановичь сжалися зило и объмысливъ съ отцемъ своимъ митрополитомъ Купреяномъ и с своею братиею и с прочими князи Роусскими...

Стор. 218. 1402 р.

Сий же князь в животи своемъ многы напасти подъятъ и многы истомы претръпи въ Орди и на Руси, добиваяся своей отчины.

Стор. 225. 1408 р.

Хотя же Едегей зимовати тоу, и се прииде к немоу висть изъ Орды, никий бо царевичь в то время, егда Татарове вси на Руси изидоша, прииде напрасно изгономъ на Орду... Царь же Боулатъ скоро посла посланикы на Роусь по Едыгыа, веля ему вскори быти.

Стор. 229. 1417 р.

Преставися князь великый Нижняго Новгорода Иоанъ Васильевичь, сынъ великого князя Василиа Дмитреевичя, и положиша его в церкви архаггела Михаила, идеже вси князи Рустии лежать.

Стор. 233.1422 р.

...гладъ бысть великъ по всей Руской земли и по Новгородской и мнози людие помроша з голоду, а инии из Руси в Литовское выидоша.

Стор. 237. 1462 р.

...преставися велики князь Василей Васильевичь... бысть бо сей князь великий Василей единовластець в Руси и дасть сыну своему Иваноу великое княжение, а князю Георгую дасть Дмитровъ, Можаескъ, Серпоховъ, Мендынь, а князю Андрию Оуглече Поле, Звенигородъ, Бижиский Връхъ, а князю Борису Волокъ Ламскый, Ржеву, Рузу, а князю Андрию Меньшому Вологду, Коубену, Заозерье. И сидоша по своимъ вотчинамъ, и бысть промежи ими миръ и любовь. А великой княгини Марье дасть Ростовъ да Романовъ.

Стор. 238.1465 р.

И тако Богъ избави Рускоую землю отъ поганыхъ.

Стор. 246. 1472 р.

Того же лита поиде безбожный царь Ахметъ Ординьскый на великого князя Ивана Васильевича и на его братию и на всю Рускую землю съ всими князми и силами Ординьскими.

Стор. 247. 1472 р.

...святыхъ чюдотворець Роускихъ молитвою.

Стор. 256. 1480 р.

Тогда же бысть преславное чюдо святыя Богородицаи егда отступиша отъ берегу наши, тогда Татарове с страхомъ обьдержащее побегощя, мнящее, яко берегъ дааху имъ.

Русь и хотять с ними битися... Един же царевичь хотя за Окою имати украиноу, князь же великм посла братию свою, двоу Андриевъ: и оуслмшаша Татарове и ти побигоша. И тако избави Богъ и Пречистая Рускоую землю отъ поганыхъ.

Стор. 257. 1481 р.

“Мы своимъ оружиемъ избавихомся Рускою землю” О храбри моужествении сынове Роустии! Подщистеся схранити свое отечьство, Рускую землю, от поганых...

Стор. 266.1492 р.

...князь великий Иванъ Васильевичь всея Руси сложи съ соби крестное целование братоу своему Андрию Васильевичю за его измену... да и грамоты свои посылалъ в Литву къ королю Казимеру, одиначасы с нимъ на великого князя, да и самъ з братомъ со княземъ Борисомъ отъежжалъ отъ великого князя, да посылал грамоты свои к царю Ахматоу Болшиа Орды, приводиша его на великого князя на Рускую землю ратью.

Стор. 275. 1505 р.

Казаньский царь Махмедилимъ отстоупи отъ великого князя и изсиче Русь всю, что ихъ было въ Казани.

Стор. 377. 1511 р.

Тое же зимы бысть повитрее во многихъ градих Рускихъ: люди мерли кашлемъ.

Стор. 277. 1512 р.

Того же лита бысть дорого жито по всей земли Русстей, и многие люди зъ гладу мерли. Тое же весны приходил [и] Крымскаго дити на оукрайноу, на Московские, плениша волости Воротынские и Одоевские и Коломноу и Вълокъ.

Текст подано за: Типографская летопись. — Русские летописи. Том девятый. — Рязань, 2001.