Ваша електронна бібліотека

Про історію України та всесвітню історію

"Русь" - "Мала Русь" - "Україна"

ДОДАТОК 6. Літописи білорусько-литовські.

Нікіфоровський літопис

Стор. 27. 1306 р.

Поставлен бысть Петр митрополит в Рускую землю, и приеха на Суздаль.

Стор. 27. 1313 р.

Князь великыи Михайло ходи в о[рду] с Петром митрополитом, понеже Токта царь умре, а Озбяк сид[и] на царство и оберменися, и въборзе отпусти Петра митрополита на Русь.

Стор. 27 1318 р.

Выиде Кончак на Русь и повиси 100 и 20 человекь у Костромы, и шед ратью, взя Ростов и пожже.

Стор. 28.1327 p.

Toe же зимы рать бысть татарьскаа на Тфери и на Кашин, выидоша пять темников, а воевода Федорчюк, а с ними князь Иван Даниловичь московскыи, князь Александр Васильевичь суздальскыи и вси князи рускыи с ними. Взяша Тферь и пожьгоша и...

Стор. 28. 1341 р.

Князь великыи Семен Ивановичь поиде ратью к Тръжку и князь Иван, брат его, и князь Константин ростовьскыи и вси князи рускые с ними; князь Костянтин суздальскыи и Васильевичь, князь Василии ярославьскыи и вси князи рускыи с ними; и стояше у Тръжку два месяца, и смиришяся с новгородци, и взяшя чрънми бор.

Стор. 29.1380 р.

Безбожный князь Мамай събрав воя многа всю силу безбожную татарьскую, и всю землю Половецкую, и рать понаимова, фрязы и чръкасм, и с всими с ними поиде на вели-

кого князя Дмитрия Иоановича и на всю Рускую землю... и бысть сича люта... яко же не бысть в Рускои земли николи же.

Стор. ЗО.1380 р.

Тое же осени прибиг Мамаи в свою землю и собра остаточьную свою силу, въсхоти пакы изгоном поити на великого князя Дмитрия Иоановича на Рускую землю.

Стор. 31.1395 р.

и то слышав князь великии Василии Дмитриевичь, и събра рать многу... взя град Болгары Великми... и всю землю Татарьскую поплени, воевал 3 месяци и възвратися со многою корыстию в землю Рускую.

Стор. 31. 1398 р.

И похваляся на орду Витовт и глаголаше: “Пойдем, плиним землю Татарьскую, побидим царя Темир-Кутлуя и возмем царство его, и посадим царя Тактамыша, а он мя посадить на всей Рускои земли и на том на всим”

Стор. 32. 1410 р.

Прииде из Царяграда Фотеи митрополит, поставлен на Киев и на всю Рускую землю... прииде на Москву...

Стор. 33. 1416 р.

По божию попущению князь великыи Витовт умысливъшю ему по своему хотинию, собрав епископы рускыя, иже в области его живущиии Федосии полоцкыи, гричин, Исакыи чрьниговьскыи, Деонисеи луцкыи, Харитон володымерьскыи, Еуфимеи туровьскыи, и тими епископы постави Киеву митрополита Григория блъгарина Цамвлака месяца ноября 15 день.

Стор. 34-35. 1430 р.

И приде Шьвитригаило на Полътес[к] и на Смоленск, и князи рускыи и боляре посадиша князя Шьвитригаила на великое княжение на Руское... И поможе бог князю великому Жидимонту, и побишя князя великого Шьвитригаила, а князи рускыи побишя... Тое же зимы в другыи ряд [к]нязь великыи Шьвитригаило собра силу рускую и поиде на Литву... и поиде на Русь в свою землю... Шьвитригаило посла на них князя Михаила, кыевсьского воеводу, а с ним послал иных князей руских... На лито же събрашяся Шьвитригаило со князи рускыми и с боляры и с всей силою руською, и поиде на Литву... И побита князя Шьвитригаила и всю силу его... Посли того побития 3 недели спустя и князь великыи Жидимонт събра всю силу свою литовьскую и посла сына своего князя Михаила на Русь. 

Слуцький літопис

Стор. 75. 1430 р.

Сии князь велики Витовт, бяше же ему дръжаще великое княжение Литовьское и Руское, иныи многыи земли, спроста реку вся Руская земля. Не токмо же Руская, но еще господарь Угоръскои земли...

Стор. 76-77. 1430 р.

И прииде Швитригаило на Полтеск и на Смоленскь, и князи рустии, бояре посадиша князя Швитригаила на великое княжение Руское...

Тое же зимы у другии ряд князь великыи Швитригаило собра силу многу рускую и поиде на Литву, и повоеваша Литовской земли множство, и пожгоша, и во полон повели... И прииди к великому князю Швитригаилу весть, што ж идеть литва погонею, и князь великии Швитригаило посла на них князя Михаила, киевьского воеводу, а с нимь посла иных князей русскихь... На лето же собрався Швитригаило князи росскими, бояры и со всею силою рускую и поиди на Литву... И собрася князь великыи Швитригаило у Витебску

с рускими князьми и с рускими ратми, и пойде к Бряславлю... После того побития недели 3 спустя князь великии Жидимонть собра всю свою силу литовьскую и посла сына своего князя Михаила на Русь. И пришедь князь Михаило станеть на Рши. И смоляне стретили князя Михаила на Рша, и далися смолняне князю великому Жидимоньту и его сыну, князю Михаилу, и князь Михаило ко Смоленьску не пойде, но пойде отто Рши к Витебьску... И нача князь великии Жидимонту княжити на великомь вкняжении на Литовьскоим и на Рускомь.

Стор. 78. 1440 р.

Рада ж литовьскаа великого княженьа, князи и понове и вся земля, дорадившеся и взяли з Ляхов Казимира королевичь на великое княженье Литовьское, и посадиша его с честию на столичнемь городи на Вилии, на всей на Рускои земли. 

Літопис Археологічного товариства

Стор. 91.

А князь великии Скирмонт возмет город Пинеск и город Туров. И возгласи Русь великим плачем, иж так окрутне вси суть побиты от безвирное литвы.

И тот час на лето собравшися с многими силами, ордами татарскими, и пошол на Рускую землю, и много зла у Рускои земли учинил. А князь великии Скирмонт, собравши вси войска свои, и поткал его на границы своей в Коидонове, и поразил того царя и всю рать татарскую и побил, и самого царя убил, и звитежством великим пошол на Рускую землю, и взял город Мозыр и Чернигов, Стародуб, Карачев, и 30 всими силами в целости, звитежство одержавши, вернулся назад.

Стор. 92.

Троняте пануючи на Новегородцы, в той час царь заволскии Курдас повстал з многими силами татарскими на Рускую землю... И княжачи Ринкголту не мало лит на Новегородцы и на многих городех руских, наипервеи Святослав киевскии а Лев володимерскии, а Дмитреи друцкии. И собравшися вси три полки своими, и пошли против великого князя Ринкгвилта, и узяли тыи рускии князи татар на помоч себе от царя заволского несколько тысяч.

Стор. 95.

И впокоивши землю Жомоитскую от Немцов, и пошол на князи рускии, и приде напервеи к городу Володимеру. И князь Владимер володимерскии, собравшися с лудми своими, и вчинит бои лют с князем великим Кгидимином. 

Літопис Красинського

Стор.129.

И часу панованыя Кунасова повъстав царь Батый и пошол на Рускую землю, и всю землю Рускую завоевал, и князей руских многых постинал, а иных в полон повел, и столець всее Руское земли Киев съжог и пуст вчинил. А князь великии киевъскии Дмитреи, боячеся великое силы и моци его, збег с Киева в город Чернигов, и потом довидался, што город Киев скажен и вся земля Руская спустошена. А въслышав, ижь мужики мешкають без господаря а зовутся дручане. И от, собравъшися з людми, пошол ко Друцку, и землю Друцкую посел, и город Друческ зарубил, и назвался князем великим друцьким. А в той час доведался князь великии Монтивил жомоитскии, иж Руская земля спустела и князи рускии розогнаны, и он, давши войско сыну своему Скирмонту, и послал с ним панов своих радных...

Стор. 130.

А князь великим Шварно возметь город Пинеск и Туров. И въскричала Русь великмм голосом и с плачем, иж так окрутне вси суть побиты от безвирное литвы... И потом царь на лито, собравшися з многыми силами и ордами татарскими, пошол на Рускую землю и много зла в Рускои земли вчинил. А князь великыи Шварно... всю его моць татарскую побил, и самого царя вбил и [з] звытежством великым пошол на Рускую землю, и взял город Мозыр, Чернигов, Стародуб, Карачев...

Стор. 131.

И пануючи Скиргаилу на Новъгородци, в тот час царь зоволгъскии Кудрас повстал с многыми ратми татарскими на Рускии земли. И князь Скиргаило зберется з братею своею, с князем Любортом корачовским а с князем Писимонтом туровским, и со всими силами своими, а к тому обослался с князьми рускими, князем Семеном Михаиловичом дрюцким и князем Давыдом Мьстиславичом луцким... И княжечи Рынкголту не мало на Новъгородце и на многых городех руских, и вчинять знову межи себе князи рускии, почати валку против великого князя Рынкголта, хотячи его согнати со отчизны, своих городов руских, напервеи Святослав киевский а Лев володимерскии, а Дмитреи дрюцкыи... И поможе бог великому князю Рынкгалту, аж князей руских и всю силу их и орду татарьскую наголову поразил.

Стор.139-

И похвалилъся на орду Витовт, а мовитьи “Пойдем а спустошим землю Татарскую и убием царя Тимир-Тиклуя, и возем царство его, и посадим на царстви Тактамоша, а Тактамыш мя посадить на всей Рускои земли”

Стор. 141.

И сяди на литовском княжени князь виликии Швитригаило, и княжил Швитригаило толко два годы биз дву мисяцеи, и пошол на Русь Швитригаило на Полтеск.

А Швитригаило в тот час был в Полоцку и поидеть на Смоленск. Князи рускии и бояре, земля, посадили князя Швитригаила на виликое княженье Руское... и побили виликого князя Швитригаила, и князи рускии побили, а иныи поймали...

Стор. 142.

Тое же зимы в другии раз князь виликыи Швитригаило собрав силу виликую рускую и поидеть на Литву, и повоевали Литовские земли многое множество, и побили, и в полон повели.

На тое же лито князь Шитригаило собрал силу рускую... и пошли моцно в Литовскую землю.

И приидеть до князя Швитригаила висть, што ж литва идеть за ним у погоню, и князь виликыи Швитригаило послал на Литву князя Михаила, киевъского воеводу, а с ним послал иных князей руских много... и много лиха учинивши князьству великому Литовскому, и пошли во свою землю Рускую... И на тую ж осень князь виликии Жикгимонт собрал силу многую литовскую и ляхи, и приидеть на Рускую землю, и стали под Мстиславлем месяца октября 26 день.

Также на третєє лито князь виликии Швитригаило сжог митрополита у Витебску на имя Герасима, и собрался о всею силою своею у Витебску, со всими князми рускими и з бояры.

Текст подано заи Полное собрание русских летописей // Том тридцать пятый. Летописи белорусско-литовские. — М., 1980.