МАЛИЙ СЛОВНИК ІСТОРІЇ УКРАЇНИ

"ПОЛІСЬКА СІЧ" — перша українська повстанська формація, що діяла під час Другої світової війни під орудою Тараса Бульби-Боровця. Створена в липні 1941 і мала антирадянське спрямування. Налічувала кілька тисяч вояків, до її лав улилися деякі колишні старшини Армії УНР, а пізніше члени ОУН-М. З початком німецької окупації "Поліська Січ" тимчасово припиняє активні дії, але в 1942 відроджується під назвою Української повстанської армії (УПА). І німецьке, і радянське командування намагалися залучити УПА на свій бік, але безрезультатно, оскільки і ті, й інші не визнавали право України на самостійність.

Навесні 1943 склалися численні військові відділи обох ОУН. Фракція Бандери перейменувала свої відділи на УПА і намагалася роззброїти частини Боровця. Щоб уникнути боротьби за назву, Боровець 20 липня 1943 перейменував свою УПА на Українську Народну Революційну Армію (УНРА). Після ув'язнення нацистами Боровця командування УНРА перебрав отаман Л.Щербатюк-Зубатий, але невдовзі армія перестала існувати.

Т.Першина



[А] [Б] [В] [Г] [Д] [E] [Є] [Ж] [З] [I-Ї-Й] [K] [Л] [M] [H] [O] [П] [P] [C] [T] [У] [Ф] [X] [Ц] [Ч] [Ш] [Щ] [Ю] [Я] [Всі]